#hailațară #Daia #județulSibiu

Crește Sibiul nostru într-un an cât alte orașe în zece. Răsar case și cartiere de jur-împrejur înghițind localitățile învecinate. De asta este important să aflăm câte ceva despre vechi așezări devenite noi cartiere ale orașului. Daia Nouă, fost loc de recreere al sibienilor, este una dintre noile cartiere sibiene. Dealul Dăii oferă o priveliște splendidă asupra Sibiului și asupra Văii Hârtibaciului, fiind astfel și o zonă de tampon, de trecere între universul rural și intrarea în mediul urban.  Daia Nouă s-a dezvoltat ca un apendice al localității Daia, aparține de comuna Roșia.

Daia, Thalheim, Dolmány și înseamnă „satul din vale”. Este caracterizată de aceeași origine săsească cu o biserică fortificată ridicată în secolul al XIII-lea și transformată două secole mai târziu în cetate bisericească. Actualul turn datează din secolul al XVII-lea. Fără enoriași, biserica rămâne închisă. Interesant de amintit că orga bisericii poate fi ascultată și azi dar nu în Daia ci în Biserica Calvaria de la Cluj-Mănăștur. Orga este un exemplu de toleranță etnică și confesională în Transilvania, având în vedere că ea a răsunat în timpul liturghiilor evanghelice, iar din 1995 sunetul ei se aude în timpul slujbelor bisericii romano-catolice cu hramul Sf. Maria.

Daia mai este cunoscută și datorită poligonului de instruire al studenților din Academia Forțelor Terestre de la Sibiu.

Când vreți să descoperiți încă o felie de Sibiu, nu ezitați să faceți o plimbare prin Daia Nouă și Daia cea veche la doar 30 de minute cu mașina.

#sibiutourism