Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/11/2019
Arhiva Zile si Nopti

Jurnal gurmand: ”Lapte de cocos” de Corina Gruber

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Jurnal gurmand: ”Lapte de cocos” de Corina Gruber Share Jurnal gurmand: ”Lapte de cocos” de Corina Gruber


Acum vreo 10 ani, când începeam să experimentez cu pregătirea diverselor feluri de mâncare, am descoperit rețeta unei prăjituri cu cocos ce m-a fascinat. De fapt, e un pandișpan foarte simplu, tăiat în cuburi și acoperit cu o glazură de cocos. Prăjitura în sine nu e spectaculoasă. Ingredientul ei de bază, însă, este. Mi-a fost foarte greu atunci să găsesc lapte de cocos, pentru că aproape niciun magazin nu îl aducea în Sibiu. Pentru că îmi place gustul acestei nuci foarte mult, momentul în care am gustat acea cremă a fost unul al revelației culinare. Dar nu m-aș fi putut gândi niciodată unde va ajunge acest lucru.

Laptele de vacă nu mi-a prea fost prieten de-a lungul vieții, din cauza unei forme ușoare de intoleranță la lactoză. Și, pentru că beau cafeaua cu lapte, la un moment dat, lucrurile au devenit problematice. Între timp, au apărut diverse variante de lapte vegetal, de la soia, la migdale, la orez sau cocos. Nu mă împac foarte bine cu acestea, iar faptul că produsul ce e prezentat drept lapte de cocos e, în realitate, lapte de orez cu o mică parte lapte de cocos nu m-a încântat atunci când am citit lista de ingrediente. În același timp, însă, laptele de cocos, acela obținut doar din nuca presată, se găsesște acum în mai multe magazine, iar stocurile sunt permanente (ceea ce înseamnă că nu mai e necesar să îmi fac provizii). Evident, poate fi preparat și în casă, pentru supravegherea calității ingredientelor.

Laptele de cocos se diferențiază, în mod uzual, în funcție de conținutul de grăsimi. Astfel, crema de cocos are cea mai mare cantinate de ulei de cocos, laptele propriu-zis are maximum 20% grăsimi, iar cel degresat nu are aproape deloc grăsimi. În țările Europei, însă, clasificarea comercială e diferită, existând și acele substitute de lapte bazate pe cocos. Laptele de cocos, obținut prin raderea fină a nucii de cocos, este unul dintre ingredientele principale ale bucătărei Asiei de Sud, Sud-Est, Oceaniei sau Africii de Est. Apare și în felurile de mâncare tradiționale din Caraibe și America Latină. Deci, în mare parte din zona de sud a planetei, unde consumul laptelui de vacă e mult mai scăzut.

Dintre multele rețete bazate pe acest ingredient pe care le-am experimentat, două îmi plac în mod deosebit. Prima e cea de curry, varianta tailandeză, mai exact, cel preparat cu creveți, ciuperci și lemongrass. Laptele de cocos îi dă o ușoară aromă de cocos, ce se potrivește perfect cu gustul puternic de curry și lemongrass și o textură extrem de cremoasă. A doua rețetă cu lapte de cocos care îmi place în mod deosebit e cea de orez cu lapte, în varianta de desert. În India și, parțial, în America de Sud, orezul se fierbe frecvent în lapte de cocos, pentru acea aromă de pământ a nucii și pentru că devine mult mai cremos. E aproape similar cu o variantă vegană de risotto. Banalul orez cu lapte se transformă astfel, devenind și mai cremos. Nu trebuie să faci altceva decât să adaugi un strop de miere, o păstaie de vanilie și un praf de scorțișoară pentru a obținue un upgrade al unui desert preferat al copilăriei.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută