Acting Studio Brașov | Marius Cisar: „Centrul de educație artistică s-a născut din ideea de a modela percepția tinerilor despre ce înseamnă creativitatea”

În momentul în care învățământul alternativ nu este suficient, cursurile de artă dramatică oferite de Acting Studio Brașov pot fi o metodă de educație pentru a dobândi încredere în propria persoană, a-ți controla emoțiile și a reuși să susții un discurs în fața unei audiențe. Am discutat cu Marius Cisar și am aflat ce anume poți învăța la centrul de educație artistică, de creație și de evoluție personală.

Image result for marius cisar

Ce își propune Acting Studio Brașov să facă?

„Acting Studio Brașov este un centru de educație artistică, născut din ideea de a modela percepția tinerilor despre ce înseamnă creativitatea. În actualul sistem școlar, acest aspect este total neglijat și consider necesară o mai bună consolidare a sinergiei dintre educație și cultură prin promovarea artelor și a exprimării culturale, care să dezvolte creativitatea copiilor și a tinerilor, precum și potențialul acestora de inovare.”

Ce abilități pot deprinde copiii în urma acestor cursuri de teatru și televiziune?

„Fiecare părinte își doreste un copil dezinvolt, cu încredere în sine și care să se integreze ușor în colectivități, iar acest centru de educație artistică oferă copiilor un mediu prielnic pentru manifestarea personalității lor. Urmărim autocunoașterea, extinderea capacității de memorare verbală şi vizuală, capacitatea de concentrare, creşterea abilităţii de a exprima propriile emoţii şi de autocontrol al reacţiilor de furie şi impulsivitate, creșterea abilității de acceptare a diversității și a respectului față de fiecare individ și, nu în ultimul rând, lărgirea bagajului de cultură generală.”

Cât de important este studiul artei vorbirii în cadrul Acting Studio Brașov?

„Acest lucru este absolut important, întrucât am constatat că elevii au grave probleme de pronunție a cuvintelor, iar programa școlară nu prevede ore de educare a vorbirii, cu toate că acestea ar fi necesare încă din școala generală. Din cauza faptului că tot mai mulți copii comunică mai mult virtual, atunci când sunt nevoiți să se exprime oral sau în scris, „mănâncă” litere, prescurtează cuvinte sau, pur și simplu, nu sunt în stare să citească unele propoziții cursiv. Atunci când părinții și școala nu se apleacă asupra problemelor de comunicare ale copiilor, cei mici se dezvoltă slab emoțional, le sunt afectate rezultatele la învățătură și ajung treptat în situația de a se limita în comunicarea verbală. Cu cât aceste probleme sunt depistate din timp, cu atât se poate interveni și modela mai bine aceste deficiențe.”

Ce pot învăța cei care urmează cursul de arta actorului și cât costă acesta? Este un curs dedicat doar copiilor?

Cursul de arta actorului este conceput ca o disciplină complexă în care copilul nu capătă doar aptitudinile specifice artei actorului, ci o educație artistică completă, de la arta vorbirii (dicție), la improvizație (spontaneitate), mișcare scenică, la lecții de canto și studiu de balet, dans istoric (menuet, mazurka, polka, tarantella, vals, tango), dans contemporan. Toate acestea în cadrul unui curs cu durata de două ore, de două ori pe săptămână. Prețul pentru un curs de două ore este de 70 lei (valoarea unei ședințe de meditații la orice disciplină școlară), iar cursurile se desfășoară pe sistemul anului școlar, cu pauzele de vacanță. Se va lucra pe grupe de vârstă, de maxim 10~12 copii:7 – 10 ani, 11 – 14 ani, 15 – 18 ani. Avem în vedere și organizarea unor școli de vară/ tabere (de 3-5 zile) în cursul perioadelor de vacanță școlară. Vom constitui și o grupă pentru adulți, constatând cu plăcere nevoia acestui segment de a-și manifesta creativitatea în zona artistică, cu intenția de a oferi o alternativă dedicată unui alt mod de viață.”

Ce vor învăța brașovenii care vor opta pentru cursurile de televiziune și cât costă acestea?

„Cursurile de televiziune se desfășoară sâmbăta, în intervalul orar 11:00-13:00, iar disciplinele incluse sunt cele de comunicare, mass-media, arta vorbirii, dezvoltare personală, public speaking. Costul cursurilor de televiziune este de 350 lei/lună, însumând patru sau cinci module a câte două ore.”

 Cine o să îi învețe pe copiii secretele din lumea teatrului și cea a televiziunii?

„Cursurile  oferite în cadrul Acting Studio Brașov sunt gândite special pentru copii, astfel încât aceștia să își poată experimenta propriile emoții, să își descopere diferite laturi ale personalității și să interactioneze cât mai mult, dându-le totodată puterea de a se simți stăpâni pe propriile decizii. Colectivul de mentori este format din profesioniști, actori, coregrafi, muzicieni, profesori, psihologi. În plus, includem întâlniri cu personalități din domeniul teatral, al televiziunii și al jurnalismului, care vor împărtăși copiilor experiențele din domeniul lor de activitate.”

Acting Studio Brașov dispune de un sediu propriu, situat pe strada Sitei nr. 52 (în spatele Spitalului Mârzescu), având spații special amenajate și dotate cu tehnologie nouă, cu sală de teatru, sală de dans, studio media, secretariat, birou de relații cu publicul. Deschiderea oficială a școlii va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie, iar înscrierile se pot face până la data de 10 decembrie, data oficială de începere a cursurilor.

Bianca Ivașcu,
Redactor-șef Zile și Nopți Brașov