Franciza Star Wars în televiziune

 

 

 

 

Din 1977 și până în prezent, universul fictiv din Star Wars a fost în continuă expansiune și în TV, fie prin filme, dar mai ales prin seriale.

  • La mijlocul anilor 80, au fost lansate primele două seriale de animație inspirate de Star Wars.
  • În anii 2000 au apărut primele două sezoane din seria TV Clone Wars
  • Noua platformă de conținut video cu plată, Disney+, va găzdui 3 seriale cu tema Star Wars. Primul dintre ele este The Mandalorian.

 

Seriale TV de animație inspirate din lumea Star Wars

The Ewoks & Droids Adventure Hour: 1985–1987

Nelvana, un celebru studio de animație, a primit sarcina să creeze două seriale de animație după Star Wars care au fost difuzate de canalul American de televiziune ABC. Droids (1985–1986) spune povestea celor doi androizi C-3PO și R2-D2, iar celalalt serial înrudit cu acesta Ewoks (1985–1987) este despre tribul ursuleților Wicket. Cele două seriale sunt plasate în timp îaintea evenmentelor din prima trilogie Star Wars.

The Clone Wars: 2008–2014

George Lucas a creat propria companie de anumație, Lucasfilm Animation, și a și lansat prima serie animată prin CGI (computer-generated Imagery) din Star WarsThe Clone Wars (2008–2014) a debutat cu un film animat cu același nume, lansat chiar în 2008. Serialul Clone Wars se desfășoară în peroada dintre Attack of the Clones și Revenge of the Sith din trilogia prequel-urilor Star Wars.

POveste este axată pe destinele celor doi cavaleri Jedia: Anakin Skywalker și Obi-Wan Kenobi, precum și pe învățăcelul lui Anakin,  Ahsoka Tano, un personaj original creat special de George Lucas pentru serialul Clone Wars.

După ce Disney a cumpărat franciza Star WarsThe Clone Wars a fost anulat îainte de difuzarea ultimelor sale episoade. Acestea au fost lansate direct pe Netflix, sub numele de "The Lost Missions". Un sezon suplimentar va fi dinsponibil din 2020 pe Disney+.

Star Wars Rebels: 2014–2018În 2014, Disney XD a început difuzarea serialului Star Wars Rebels, primul serial de animați cu CGI făcut după ce Disney a cumpărat Lucsfilms. Povestea urmărește destinul unui grup de rebeli care se războiesc cu Imperiul Galactic în anii premergători evenimentelor din Star Wars: A New Hope din 1977.

Datorită apariției filmului Rogue One, evenimentele din Clone Wars și Rebels sunt unite la nivel narativ. 

Star Wars Resistance: 2018–2019Serialul de animație Star Wars Resistance, care a început din 2018, schimbă puțin stilul de animație folosit până acum aducând mai multe elemente din vizualul anime-urilor japoneze. POvestea de aici este despre pilotul Kazuda Xiono, unul dintre luptătorii din Rezistență, iar întâmplările au loc înainte de și în timpul celor din The Force Awakens și The Last Jedi, iar narațiune obține un deznodământ în The Rise of Skywalker.  Apar mai multe personaje din trilogia sequel-urilor Star Wars, precum:  Captain PhasmaGeneral Hux și Kylo Ren. Al doilea sezon și cel final din serialul Star Wars Resistance a apărut în 2019.

Material realizat de George Mihalcea