Cele mai interesante 10 rase și specii din universul Star Wars

 

 

 

 

 

Star Wars ar fi un film destul de banal dacă n-am avea imensa diversitate de rase și specii extraterestre. E adevărat că majoritatea personajelor principale sunt umanoide, dar  George Lucas a avut grijă să presare peste aventurile și destinele lor foarte multe alte specii care fie le sunt benefice, fie sunt de-a dreptul malefice.
Însă, pentru a transforma imaginația lui Lucas într-o „realitate credibilă” pe marele ecran, a fost nevoie de multă muncă și costume complexe, deoarece în anii în care au apărut primele filme Star Wars nu exista CGI. Așa că, multe dintre costumele pentru creaturile galaxiei îndepărtate au fost făcute de artistul John Mollo.

Munca sa a fost una atât de revoluționară încât, în 1978, „Star Wars: A New Hope” a câștigat premiul Oscar pentru cele mai bune costume.

Astfel, a devenit o tradiție, dar și o parte a rețetei succesului, ca fiecare nou film Star Wars să prezinte publicului noi rase și specii care să gâdile imaginația, oricât de absurde ar părea unele sau altele.

Deci, iată 10 dintre cele mai interesante astfel de creaturi - o selecție subiectivă:

 

 1. Rancor: Aceste creaturi sunt considerate a fi semi-conștiente, cu un sistem nervos nu foarte complex și similar cu cel al insectelor. Poate de aia sunt și atât de înfricoșătoare, pe lângă faptul că măsoară 5 metri în înălțime, au guri imense, sunt carnivore, extrem de greu de omorât și provin de pe planeta Dathomir. Și-au făcut apariția prima dată prin exemplarul închis sub palatul lui Jabba The Hutt, în „Return of the Jedi”. Un Rancor a fost foarte aproape de a-l devora pe Luke Skywalker, dar sunt adversari redutabili și în jocul video „The Force Unleashed”.

 2. Ewoks: Poate una dintre cele mai simpatice specii din Star Wars, Ewoks sunt un fel de ursuleți, care, pe lângă faptul că sunt adorabili, sunt și destul de periculoși atunci când vor, reușind să învingă chiar și o mică armată de Stormtroopers. Să nu uităm de faptul că sunt carnivori și consideră carnea umană o delicatesă: în „Return of the Jedi” ei îi capturează pe Han Solo, Chewbacca și Luke, cu intenția de a-i mânca. În schimb, nu sunt foarte inteligenți, considerându-l pe C-3PO un zeu și venerându-l ca atare.  
 3. Zabrak: Această rasă a devenit foarte populară în universul Star Wars datorită unui personaj negativ din „The Phantom Menace”: Darth Maul. Acesta se luptă cu Obi-Wan și Qui-Gon, cu ajutorul unei săbii laser duble, reușind să-l răpună pe maestrul jedi Qui-Gon, moment care lasă o urmă profundă pe Obi-Wan. Dar nu toată specia Zabrak e malefică, în ciuda aspectului de diavoli, avem și cavaleri jedi sau membri ai Rezistenței care sunt Zabrak. E o rasă extrem de inteligentă și mândră, cu abilități fizice ieșite din comun (au două inimi). Casa rasei Zabrak este planeta Iridonia, dar unele exemplare trăiesc și pe planeta Dathomir.
 4. Yoda: Yoda este cu siguranță cel mai iubit personaj din Star Wars, dar provine și din cea mai misterioasă rasă - nici măcar nu i se știe numele, planeta de pe care provin sau câți mai există în univers. Știm în schimb că sunt foarte sensibili la Forță, că sunt foarte înțelepți și trăiesc secole - Yoda moare la 900 de ani. În afară de Yoda, în filmele Star Wars mai apare un peronaj din aceeași rasă: o femelă care face parte din Consiliul Jedi și care are numele de Yaddle.

 5. Gungans: Sunt cei care nu-l plac pe Jar Jar Binks și apoi sunt cei care se mint că-l plac. Este cu siguranță unul dintre cele mai enervante personaje din istoria francizei, dar întâmplarea face că provine dintr-una dintre cele mai interesante rase din Star Wars (atât în ceea ce privește aspectul, cât și în ceea ce privește tehnologia). Gunganii sunt capabili să trăiască și în apă și pe uscat, iar orașele subacvatice de pe Naboo sunt fabuloase. Ieșit din comun este și optimismul cu care este înzestrată această rasă.
 6. Hutts: Arată ca niște limacși imenși cu fețe de oameni și din această rasă provine unul dintre cele mai cunoscute personaje negative din Star Wars: Jabba the Hutt, un foarte bogat și dezgustător lord al crimei organizate, cu un mare apetit pentru sadism și femei în lanțuri. Jabba întruchipează perfect rasa sa, dar nu este nici pe departe cel mai malefic exemplar, cu toții fiind foarte temuți în întreaga galaxie. Ei provin de pe planeta Nal Hutta și au scopul de a infesta și alte planete prin rețelele lor de crimă organizată.
 7. Mon Calamari: Planeta Mon Cala a oferit Galaxiei o rasă plină de piloți și tacticieni vitali pentru Rebeliune. Unii dintre cei din rasa Mon Calamari (da, sună ca un fel de mâncare cu fructe de mare) au ajuns chiar Amirali, cu nave spațiale proprii, cel mai faimos fiind Amiralul Ackbar, care timp de peste 60 de ani a luptat împotriva Imperiului și care a avut un rol decisiv în distrugerea celui de-al doilea Death Star. Un alt conducător celebru din rasa Mon Calamari este Amiralul Raddus, al cărui sacrificiu în Bătălia de la Scarif a fost esențial. Arată caraghios, dar fără ei balanța ar înclina mai mult spre forța Întunecată.

 8. Wookies: Chewbacca, loialul prieten al lui Han Solo, este cel mai reprezentant membru al acestei specii blănoase. Din cauză că nu articulează cuvintele și comunică prin onomatopee și răcnete, cei din rasa Wookie par inferiori în gândire, dar acest lucru este cât se poate de fals. Chewbacca este copilotul lui Han Solo, iar o navă ca Millennium Falcon nu e deloc ușor de controlat. Alte calități ale acestei rase sunt: putere fizică incredibilă, loialitate și o blană groasă care-i protejează de intemperii sau le oferă un camuflaj perfect.
 9. Clawdites: Vânătorul de recompense Zam Wessell, care a apărut în episodul „Attack of the Clones” ne-a arătat ce abilitate incredibilă și unică are această specie din universul Star Wars: aceea de a lua orice formă umanoidă. Acest lucru îi face pe clawdites asasinii sau spionii perfecți. Însă, adevărații cavaleri Jedi pot să le simtă prezența chiar și atunci când sunt deghizați. De asemenea, ei sunt și piloți excelenți și lunetiști de temut, ceea ce le asigură renumele de adversari sau aliați redutabili.
 10.  Kaminoans: Pentru această specie, George Lucas s-a inspirat din felul în care erau reprezentați extratereștri din filmul lui Spielberg, „Întâlnire de gradul trei”. Acesția nu reprezintă un pericol fizic direct, fiind delicați și fragili, în schimb ei sunt inventatorii și deținătorii celor mai avansate tehnologii din întreaga Galaxie: clonarea. În mare, ei sunt o rasă neutră și nu-și prea părăsesc planeta (Kamino) scufundată sub ape, dar au fost folosiți de ambele forțe: o dată pentru a crea armata de clone cea a devenit Marea Armată a Republicii, și altă dată pentru a deturna toate aceste clone pentru a lupta de partea forței Întunecate.

  Material realizat de Gruia Dragomir, redactor Zile și Nopți