Salut București | Waltz Wars: The Rise of Strausswalkers

 

 

 

 

Săptămâna asta le aparţine fără îndoială straussomanilor bucureşteni care, din motive pe care doar Freud le-ar putea desluşi, se îmbracă în fiecare an cu tricoul tampografiat cu imaginea tatălui şi/sau fiului (nu, nu vă gândiţi la Anakin-Luke ci la Strauss) pe sub cămaşa albă frumos apretată ori îşi îndeasă suspinând un magnet cu Schönbrunn-ul în decolteul en bateau şi se duc să facă valuri... vieneze în sălile de spectacol, atinşi (probabil) de nostalgia unei tinereţi când dansau şi ei un vals - la valsul mirilor mă refer - pe melodii ‘valsante’ recomandate de organizatori, precum Take this Waltz (Leonard Cohen) ori Primul vals (Direcţia 5).
La ce maraton muzical li se propune fanilor valsului, zilele astea ar putea fi folosite pentru a filma un sequel dâmboviţean la clasicul film din 1969 al lui Sydney Pollack, Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?. Ca să mă fac înţeles de cei care nu au în Top 10-ul personal măcar 3 valsuri din cele 140 compuse de Strauss Jr., cărora nu le (mai) place în mod deosebit Sânge(le) vienez, Vin, femei şi cântec sau Viaţa de artist, iată jaloanele principale din aglomeratul traseu straussian: 16.12, ora 19:00, Sala Palatului – În premieră, concertul orchestrei ‘Virtuozii Johann Strauss’ intitulat Walzing Vienna Winter Gala / 16.12, ora 20:00, TNB – ‘Ukrainian Radio Symphony Orchestra’ & Corpul de Balet ‘Aniko Ballet’ –  Regal Vienez - Concert Extraordinar de Crăciun / 17.12, ora 19:00, Sala Palatului – ‘Schönbrunn Palace Orchestra Vienna’ cu spectacolul Imperial Christmas Gala în care vom asculta totuşi şi Mozart / 18.12, ora 20:00, ONB – De 15 ani la rând, ‘Johann Strauss Ensemble’, condus de violonistul şi dirijorul Russell McGregor, cu Vienna Crystal Christmas / 20.12, ora 17:00 şi 19:30, Sala Palatului – ‘Strauss Festival Orchestra Vienna’ dirijată de Willy Büchler, cu soprana Leontina Văduva invitată în spectacolul Vienna Classic Christmas.

Trebuie să admiteţi că e un tur de forţă pentru spectatori iar a alege este foarte dificil.

Dar... fanu-i fan şi dă un ban. Din moment ce ne amintim, în aceleaşi zile, şi de Crăciun şi de nunta noastră şi de city break-urile la Viena, mai contează? Strauss merită! ‘May the Force be with you!’, căci eu îmi pregătesc tricoul cu Yoda pentru marea premieră a ultimului Star Wars din seara de 20 şi nu mă văd agitând sabia-laser pe Valurile Dunării. Nu se exclud, dar mintea mea e ocupată de John Williams. Îi pun în schimb motanului un DVD cu André Rieu cât sunt eu la IMAX şi-l găsesc sigur aţipit cu un zâmbet visător întipărit pe bot.
Şi dacă tot e vorba de ascultat acasă, ce nu înţeleg eu e lipsa de inspiraţie a televiziunilor care ar putea să facă şi ele ediţii speciale de emisiuni, ca ‘Românii au talent la vals’, ‘iStrauss’ sau ‘Vals-Factor’. În fine...

 Editorial de Ioan Big, Publisher Zile şi Nopţi Bucureşti