Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/12/2019
Arhiva Zile si Nopti

COMIC-CON-urile, templele Pop culture

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii COMIC-CON-urile, templele Pop culture Share COMIC-CON-urile, templele Pop culture


 

 

 

 

Wikipedia defineşte sec Comic Con-urile (“Comic book conventions”) ca întâlniri a fanilor benzilor desenate, extrem de numeroşi în a doua parte a secolului XX fiindcă nu trebuie să uităm că giganţii comics-urilor DC Comics şi Marvel au apărut în anii ’30 iar fandomurile începuseră să se coaguleze (şi pe fondul creşterii popularităţii literaturii SF) încă din anii ’50.

Mai mult, deşi pe atunci nu se numeau cosplay ci masquerades, concursurile de costume aveau o tradiţie îndelungată (rămâne antologică apariţia costumată a legendarului scriitor, editor şi colecţionar de SF Forrest J. Ackerman la First Science Fiction Convention din… 1939).

COMIC-CON-urile, templele Pop culture

Ca răspândire geografică, embrioanele de Comic Con sunt detectabile în anii ’70 în Statele Unite, UK şi Japonia. Majoritatea celorlalte CC-uri au apărut şi au proliferat abia în noul mileniu, din America de Nord până în India şi… România (EECC). Întâmplător? Evident, nu… fiindcă influenţa comics-urilor şi a genurilor Fantasy & SF a crescut enorm în ultimii ani la nivel planetar ca răspuns la nevoia mai mult sau mai puţin conştientizată de evadare dintr-o realitate cenuşie în altele imaginare, mai pline de viaţă şi de culoaretrend vizibil fără efort prin încasările uriaşe avute de filme precum “Lord of the Rings”, “Hunger Games”, “Harry Potter”, “Avengers” sau… noile “Star Wars”.

San Diego Comic Con International (SDCC), o veritabilă Mecca pentru orice pelerin consumator de Pop culture, s-a născut în 1970 şi de la prima sa ediţie cu 300 de participanţi a ajuns acum la aproape 160.000! “Comic-Con International este epicentrul culturii pop. Unde liderii industriilor comic book-urilor şi a entertainment-ului îşi lansează proiectele, unde artiştii îşi expun creaţiile şi unde entuziaştii îşi întâlnesc idolii. Dar în esenţa sa, Comic-Con este o întrunire a fanilor ce împărtăşesc aprecierea pentru tot ce este fantastic în comics-uri, filme, televiziune, animaţie, science fiction, şi multe altele.” (“Comic-Con 40 Years of Artists, Writers, Fans and Friends”).

La un CC, toate simţurile îţi sunt puse la încercare pentru a stimula imaginaţia: vizual poţi găsi orice personaj sau formă favorită de ilustrare (tipărită, televiziune, cinema, gaming, live – cosplay), sonor eşti bombardat cu soundtrack-uri, pipăitul îl poţi exersa testând în avanpremieră jucării/jocuri inspirate din Comic Books, Fantasy sau SF, iar ultimele două, mirosul şi gustul, sunt asociate de obicei cu transpiraţia de pe propriul tricou după câteva ore de gonit prin locaţie şi cu fast-food-ul îngurgitat în grabă între două cozi la panel-uri sau la autografe.

Concluzionez… Definiţia enciclopediei online cu care am început este departe de a încorpora savoarea acestui tip de eveniment aşa că o prefer pe cea personală: COMIC CON este o lume a FANTEZIEI, de fapt lumea TUTUROR FANTEZIILOR, destinată copiilor cu vârste între 3 şi 120 de ani, deci locul ideal de reunire a comunităţii de fani Star Wars din regiune sau din lume. Închei folosind cuvintele spuse de Terry Pratchett în discursul de acceptare a medaliei Carnegie: “Fantasy isn’t just about wizards and silly wands. It’s about seeing the world from new directions”.

Material realizat de Ioan Big, Publisher Zile si Nopti

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută