EAT& DRINK | Cocktail antimahmureală

 

 

 

 

Pentru petrecăreţii experimentaţi, reintratul în formă după un chef de sărbători care s-a lăsat cu migrene, gura pungă şi ceva deranj în stomac, principiul de bază rămâne imuabil, ‘cui pe cui se scoate’, iar cei sătui de zeama de varză, murături şi dresul cu o matinală ciorbă de burtă ca remedii tradiţionale ale mahmurelii, apelează la combinaţii mai sofisticate de lichide... la cocktailuri ce pot conţine - în funcţie de reţetă - sucuri de fructe şi de legume pentru injectarea de vitamine în corp, albuşul şi gălbenuşul de ou care asigură proteinele, sau lichioruri cu presupuse proprietăţi medicinale.

Iată câteva cocktailuri ce s-au dovedit a combate în mod (poate excesiv de) plăcut mahmureala...


FOG CUTTER
Un mix jumătate alcool (rom, coniac, gin şi... vin) şi jumătate sirop şi suc de fructe (portocale, lămâie) destinat chefliilor de profesie ce simt nevoia de vitamina C, despre care inventatorul său, Victor ‘Trader Vic’ Bergeron, avertiza sec: “Fog Cutter, hell. After two of these, you won’t even see the stuff.”.


NEGRONI SBAGLIATO


Acest cocktail creat în Bar Basso din Milano în anii ’60 pentru doamnele finuţe funcţionează încă foarte bine, mai ales dacă ginul se înlocuieşte cu vin spumos (de sorginte italiană dacă se poate), pentru a completa trioul din care mai fac parte vermutul dulce şi Campari. Vitaminele sunt de găsit în... feliuţa de portocală.


BLOODY MARYUn clasic din Parisul anilor 1920. Vodkă, suc de roşii, sosuri Worcester şi Tabasco, lămâie şi lime, hrean, piper negru, sare din ţelină, ardei iute afumat. După 3-4 pahare ţine loc şi de mic dejun şi aveţi la potasiu în organism cât să împrumutaţi şi vecinilor. E atât de popular încât nu are nevoie de promotori.


SILVER FIZZ


Folosit în lupta cu mahmureala încă din 1895, deci cu mult timp înainte ca
Alka-Seltzer să fie inventată. Aproximativ 60 ml gin (London dry gin), 30 ml suc de lămâie, o linguriţă de zahăr pudră şi un albuş de ou, toate agitate cu gheaţă pisată în shaker şi apoi turnate în sondă, cu apă ‘cu bule’ în completare. Elementar, dragă Watson, elementar.
Cel mai simplu şi eficace este, credem noi, să rămâneţi totuşi la FERNET & COKE (Fernet şi Coca Cola plus o feliuţă de lămâie, nimic altceva) despre care se zice că e... “the hangover booze of gods”.