POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni: partea a II-a

 

În 2017, când a izbucnit scandalul ce avea să aducă notorietate mondială mişcărilor #MeToo şi #TimesUp, influentul producător Harvey Weinstein, acuzat public de hărţuire sexuală şi tentativă de viol, superviza procesul de editare al unui film despre confruntarea dintre... AC şi DC, curentul alternativ şi cel continuu. Pe bune. Lansarea a fost atunci anulată şi amânată pentru 2019. Ne-am fi dorit să vedem povestea dramatică a luptei dintre Thomas Edison şi Nikola Tesla pentru electrificarea Americii şi apoi a întregii lumi dar n-a fost să fie. The Current War (Director’s Cut) n-a ajuns în România.
Pe de altă parte, la noi pe ecrane, Ford, gigantul industriei auto americane, s-a războit cu italienii de la Ferrari în cursa de anduranţă de 24 de ore de la Le Mans în biopicul The Grand Challenge: Le Mans ‘66, după ce Matt Damon şi Christian Bale au câştigat bătălia pentru rolurile principale în faţa lui Tom Cruise şi Brad Pitt. Ford vs. Ferrari.

Așadar, ambele cazuri amintesc de alte ciocniri încrâncenate ale titanilor economiei de consum, dintre care puţine însă au ajuns să fie subiect de film (memorabil). Ce rivalităţi ne-ar pasiona suficient încât să plătim biletul la cinema? Să ne gândim un pic...

Apple vs. MicrosoftBill, thank you. The world’s a better place, i-a spus Steve Jobs în ’97 la telefon lui Bill Gates după ce acesta a fost de acord să investească 150 de milioane de dolari în acţiuni Apple pentru a o salva de la faliment. A urmat însă un aprig război personal care a implicat deopotrivă consumatorii şi companiile pe care cei doi le fondaseră.

Sony vs. Nintendo


credit foto: GameSpot

Prin ’91, Sony şi Nintendo colaborau pentru o nouă versiune al Super NES-ului, doar că în cadrul Nintendo s-a instalat teama că partenerii vor utiliza know-how-ul dobândit pentru a-şi dezvolta propriile console şi i-au lăsat brusc baltă în favoarea Philips. Preşedintele Sony a fost atât de furios încât a dat undă verde pentru Sony Computer Entertainment şi astfel avem azi... PlayStation-ul.

McDonald’s vs. Burger King

Credit foto: blacknews.ro

Încleştarea dintre titanii fast-foodului a avut cel mai spectaculos episod în 1957 când Burger King a lansat Whopper, mai mare şi mai gustos, ca replică la hamburgerul ieftin de la McDonald’s, dar niţel mai costistor (37 de cenţi faţă de 15). Rivalul a răspuns cu... acum iconicul Big Mac, deci se pare că mărimea contează totuşi.

Fender vs. Gibson

credit foto: aurora wdc

Leo Fender şi Lester Polsfuss aka Les Paul (cel după care Gibson Guitar Company şi-a numit celebrul instrument în 1952) au fost mai mult inamici decât prieteni, dar la început erau în relaţii excelente. Paul era un muzician vizionar ce a construit prima chitară electrică cu ‘solid body’ iar Fender a fost inginerul de înaltă clasă care a produs-o în serie mare.

Marvel vs. DC Comics


credit foto: NewsGroove DC

Un război al giganţilor comicsurilor ce se poartă la vedere, în sălile de cinematograf, prin intermediul legiunilor de supereroi din portofoliul fiecăruia. Avengers vs. Justice League, Captain Marvel vs. Wonder Woman, Iron Man vs. Batman si Spider-Man vs. Superman... ne sunt deja familiare. Bătăliile se duc una după alta însă rezultatul final este departe de a fi previzibil.

Poză header: Guitar Niche

Material realizat de Ioan Big, publisher Zile și Nopți