Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/02/2020
Muzică

CONCERTUL LUNII FEBRUARIE : LUKA ŠULIĆ | “Anotimpurile” de Vivaldi

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii CONCERTUL LUNII FEBRUARIE : LUKA ŠULIĆ | “Anotimpurile” de Vivaldi Share CONCERTUL LUNII FEBRUARIE : LUKA ŠULIĆ | “Anotimpurile” de Vivaldi


A fost odată ca niciodată că, de n-ar fi, nu s-ar povesti… În 2011, slovenul Luka Šulić şi prietenul său croat, tot violoncelist de formaţie clasică, Stjepan Hauser, au decis să interpreteze împreună un cover pe care l-au orchestrat pentru 2 violoncele – Smooth Criminal al lui Michael Jackson – şi au pus filmarea pe YouTube sub numele 2Cellos. Rezultatul? 3 milioane de vizualizări în primele două săptămâni iar numărul a crescut până acum la aproape… 35 de milioane! Succesul venit peste noapte le-a adus invitaţia din partea lui Elton John de a-l însoţi în turneul său estival, precum şi apariţii în programe TV de mare audienţă precum The Ellen DeGeneres Show sau serialul Glee. Cu toate că şi-au clădit notorietatea globală pe interpretarea cover-urilor Pop-Rock, nici unul din membrii duo-ului nu a abandonat ideea de a reveni în mod regulat la muzica clasică şi iată că, după 5 albume (2Cellos, In2ition, Celloverse, Score, Let There Be Cello) primite cu entuziasm de ascultători şi 7 ani de înconjur a lumii ca jumătate din 2Cellos, Luka Šulić, absolvent al Royal Academy of Music, revine la rădăcinile sale clasice cu primul său proiect independent de mare anvergură.

CONCERTUL LUNII FEBRUARIE : LUKA ŠULIĆ | “Anotimpurile” de Vivaldi

Discul, al cărui conţinut va fi interpretat integral, alături de alte lucrări, de către Luka Šulić şi orchestra sa în concertul de la Sala Palatului din data de 8 februarie, de la ora 20:00, a fost lansat în octombrie 2019, şi, pe album, muzicianul este acompaniat de Archi dell’Accademia di Santa Cecilia avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Luigi Piovano, el însuşi un foarte talentat violoncelist.

CONCERTUL LUNII FEBRUARIE : LUKA ŠULIĆ | “Anotimpurile” de Vivaldi

Împreună cu ansamblul italian, Luka Šulić a înregistrat în premieră absolută, în integralitatea lor, celebrele Anotimpuri compuse de Antonio Vivaldi, reorchestrate pentru violoncel solo. Muzicianul a lucrat timp de doi ani pentru a realiza aranjamentele muzicale, “puţin câte puţin, bucată cu bucată”, dat fiind faptul că ciclul baroc al celor patru Anotimpuri este în sine o provocare chiar pentru violonişti şi deci, cu atât mai mult, adaptarea lor pentru un singur… violoncel a reprezentat un proces care a cerut multă perseverenţă. Šulić a declarat: “În decursul carierei mele, am încercat tot timpul să câştig un public nou pentru muzica pe care o iubesc şi cu care am crescut, alegând compoziţii de care sunt legat emoţional. Anotimpurile lui Vivaldi, recognoscibile imediat, reprezintă o poartă de intrare perfectă în muzica clasică”. Concertul lui Luka Šulić de la Sala Palatului este, fără îndoială, evenimentul muzical al lunii februarie în Bucureşti.

Material realizat de Ioan Big

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută