Povești din București | Balls. sau cum să faci chifteluțele să fie cool

Balls. s-a deschis în luna mai a anului trecut și a devenit rapid unul dintre locurile cool ale Bucureștiului. La acest succes a contribuit combinația de nume (smart și cu aluzie), preparatul inedit în jurul căruia s-a dezvoltat localul (chifteluțele), atmosfera hip și designul ușor retro / ușor kitsch (asumat). 
De asemenea, aici se filmează și emisiunea „Ușor Picant” (caut-o pe YouTube). Ala Dumitrache (proprietarul) ne-a povestit cum s-au întâmplat lucrurile. 

Cum a apărut Balls.? 

Referitor la business, Balls. a apărut din dorința mea de a crea un produs cu care, într-o formă sau alta, poate empatiza oricine. M-a atras ideea de preparat atât de autohton și de universal deopotrivă, atât de familiar și totodată surprinzător, deoarece chiftelele noastre marocane sigur nu au fost în caietul de rețete al gospodinelor din România. Cât despre cârciumioara din Dorobanți 69, acolo a fost locul de joacă și experiment al arhitectei Laura Paraschiv. Ea a transformat toate ideile noastre într-un spațiu de care eu nu mă mai satur și îl tot încarc, un loc unde Marie Kondo probabil ar face apoplexie în primele 5 minute. E viu, colorat, vesel, prietenos, real și imperfect. 

Spune-ne un lucru mai puțin știut despre chifteluțe (ale voastre sau în general). 

Cred că lumea, inclusiv eu înainte de Balls., nu știe câte feluri de chiftele se pot face pe lumea asta, deși meniul nostru are doar 5 preparate permanente.
Poți face orice dacă respecți câteva reguli simple: carne/proteină vegetală, liant, condimente, verdeturi; apoi carne de porc, vită, oaie, pui, rață, pește; prăjite, coapte, în sos sau nu. La Constanța numai, maică-mea le făcea într-un fel, bunică-mea altfel, iar familia prietenilor noștri tătari, cu totul diferit. Chifteluțele suedeze sunt foarte cunoscute, iar la Modena, Massimo Bottura face chiftele de porumbel la Osteria Francescana.

Care e rețeta succesului vostru? 

Chiftelele! Nu dăm rețeta.

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit? 
Din experiența mea, în primul an de antreprenoriat (neîmplinit), realmente fiecare zi e o provocare. Cred că e normal și benefic, în speranța că nu se întinde pe prea mult timp și lucrurile își intră într-un curs firesc, într-un timp sănătos pentru fiecare în parte. 

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă localul voastră asupra orașului? 


Să devină pentru tot mai mulți oameni acel comfort food la care râvnești după o zi grea, dar și când ai o mare bucurie și vrei să te recompensezi cu un Meatball Sub și un pahar cu vin roșu. 
E comfort food fără să fie junk food.


Majoritatea chiftelelor din meniu sunt coapte, sosurile sunt gătite de la zero, folosim carne românească foarte bună, piureul îl facem din cartofi, cu unt și lapte, cum se face; servim mâncarea rapid și e caldă ca o îmbrățișare de bunică plinuță care îți pune bolul cu mâncare la masă.

Ce îți place vs. ce nu îți place la restaurantele din București? 
Sunt câteva „restaurante” care îmi plac foarte mult în București, de la Buoni e Bravi sau Burger Van, la Mahala, Raionul Floreasca, Mon Cherie sau Ai Sushi Bar, și mai sunt. Nu merg la restaurantele care nu îmi plac.

Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o din perioada de activitate?
Rădarea. RĂBDAREA.

Ce planuri aveți pentru Balls. în 2020?


2020 e un an cuminte. Perfecționăm, optimizăm, ne așezăm. Dar nu atât de cuminte încât să nu pregătim și niște cocktail-uri sau să nu continuăm seria de evenimente cu invitați. 

Credit foto: Andrei Vintilă și Cătălin Georgescu

Material realizat de Gruia Dragomir, redacor Zile și Nopți