PERFORMING ARTS | Premiere în februarie

 

TEATRU: „VINOVAT. NEVINOVAT.” | Teatrul Mic
Premiera: 21, 22 februarie

„Am pornit de la un exercițiu de imaginație referitor la cum ar arăta sistemul juridic din România dacă ar avea jurați, și dacă România ar fi pregătită, dacă ar fi bine, dacă am avea o cultură pentru așa ceva. Inpirați de filmul „12” al lui Nikita Mikhalkov, dar și de  procedura - Curtea cu jurați, am zis  să scriem un text original. Am plecat de la ideea că juraţii decid soarta unui copil de etnie romă. Toate problemele care apar în piesă  sunt ale acestei societăți. Asta a fost baza de la care am plecat. E  foarte interesant parcursul de la A la B, cine se intersectează cu cine, de ce, ce alianțe se fac. Am vrut să facem un spectacol despre prejudecăți, manipulare, lașitate. Despre faptul că discutăm fără să vorbim și ne auzim fără să ne ascultăm.”, ne-a declarat Vlad Corbeanu, co-autor al spectacolului alături de Gelu Colceag. „Vinovat. Nevinovat.” aduce în prim plan ideea de asumare a deciziilor și a responsabilităților cu care ne confruntăm, în contextul politic, social și cultural actual, marcat de incoerență. Conduși de prejudecăți și sentimente personale, uneori contradictorii, cu greu ne putem obiectiva și lua atitudine pentru a discerne între bine și rău. În ce măsură și când anume începem să fim vinovați/ nevinovați în raport cu celălalt?

FILM: „BALANŢA” (1992) - Versiune restaurată în 4K
Premiera naţională: 6 februarie

Prima producție românească restaurată în format digital 4K va avea premiera de gală pe data de 4 februarie, la ora 20:00, în Sala Mare a TNB, şi va ajunge apoi în cinematografe din 6 februarie. Regizată de Lucian Pintilie, „Balanța” prezintă povestea unei tinere profesoare și a unui medic dintr-un spital local, care încearcă să facă față ultimelor zile ale comunismului și luptă pentru normalitate într-o Românie marcată de stereotipuri. Din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș și mulți alți actori români de renume. Negativul original al filmului a fost digitializat în Franța, iar restaurarea în 4K a fost realizată în România, cu sprijinul și consultanța directorului de imagine Florin Mihăilescu, un apropiat al regizorului Lucian Pintilie.

OPERĂ: “TURANDOT” @ Opera Naţională Bucureşti

Premiera: 13, 14 și 16 februarie


Noua montare a operei în trei acte compusă de Puccini (completată postum de Franco Alfani în 1926), cunoscută în întreaga lume pentru aria din actul final, Nessun dorma, cu un libret scris după o piesă de Friederich Schiller, îi are ca invitați speciali ai reprezentațiilor cu titlu de premieră pe sopranele Maria Guleghina, Dragana Radakovic și basul Dragoljub Bajic. Regia, decorul, costumele și luminile poartă semnătura lui Mario de Carlo iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Povestea iubirii prinţului chinez Calaf pentru Turandot și a încercărilor prin care trebuie să treacă pentru a spera la favorurile glacialei prinţese își are originea într-una din povestirile poetului persan Nizami și dovedește, alături de Madama Butterfly, interesul compozitorului pentru cultura asiatică.