PE GUSTUL NOSTRU | Don Vito - bucătărie italienească à la Piața Amzei

Trattoria Don Vito din zona Pieței Amzei - pe strada Mendeleev, nr.1- a fost mereu pe lista mea de locuri preferate când vine vorba de mâncare italienească în București. Chiar de pe vremea în care trattoria de aici funcționa, în urmă cu mulți ani, sub numele de Trattoria Verdi. 

La un moment dat, mi s-a zis, complicațiile antreprenoriale au dus la o schismă : locul de pe Mendeleev 1 s-a rebranduit în trattoria Don Vito iar Verdi s-a relocat pe aceeași stradă, ceva mai sus, înspre rondul de la Romană. Eu am rămas fidel locului de aici, de la numărul 1. Pentru un fumător ca mine, grădina interioară, deschisă vara, a fost unul dintre motive.

La Don Vito am două mari slăbiciuni când vine vorba de meniu. Primo, spaghetele casei, Don Vito, cu creveți, calamar, dovlecei, roșii cherry, usturoi și pepperoncino – 44 de lei.
Știu, prețul e de restaurant, nu de trattorie, dar ar trebui să ținem cont că – nu doar la noi, ci în toate locurile care nu-s pe malul mării – fructele de mare sunt scumpe.

Spaghetele Don Vito sunt mereu un mare răsfăț culinar cu care mă premiez atunci când, la capătul vreunei zile obositoare, simt că merit să mănânc ceva aparte. Încercați-le, și vorbim după. Nu uitați să cereți și uleiul picant făcut în casă, dacă sunteți amatori de dish-uri iuți.

Secundo, pentru cei care abia calcă pragul trattoriei Don Vito, unul dintre must-urile locului e crema de homar Bisque cu creveți întregi – 27 de lei. Este zic eu, vedeta supelor Don Vito, cârciumă care nu stă deloc rău la capitolul ăsta.

În meniul supelor/creme, mai găsiți cel puțin două care merită încercate: supa de fasole cu bacon,pasta și ardei gras -20 de lei și, pentru vegetarianul de lângă tine sau din tine, supa cremă de ciuperci, cu crutoane, smântână vegetală – 18 lei.

Dacă mergi vara la Don Vito și vrei ceva ușor, ai în meniu vreo două feluri de midii: cele simple, cu roșii și busuioc – 38 de lei și cele cu sos alb și creveți, midiile Don Vito – 43 de lei.

Din partea de meniu dedicată, pizza Don Vito e și ea una din speclitățile casei care trebuie încercate: creveți, calamari, zuchini,usturoi, pepperoncino, roșii cherry, mozzarella și sos de roșii – 41 de lei. Și, dacă te nimerești la Don Vito în ziua de salariu, e bine să încerci și o saltimboca așa cum ar trebui să se facă ea după toate regulile artei, și anume cu mușchi de vițel felii, prosciuto crudo, vin alb și salvie – 63 de lei.

A, în final, să nu uit: risotto primavera de la Don Vito – 31 de lei - e una din opțiunile celui care vrea mănânce rapid ceva bun la prânz, între două ședințe.

Material realizat de George Mihalcea