Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/02/2020
Muzică Viața Orașului

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 07-13 februarie

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 07-13 februarie Share SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 07-13 februarie


Pentru amatorii de muzică live, propunerile noastre pentru aceste zile şi nopţi sunt:

ERIC TRUFFAZ QUARTET
Control Club (luni 10 februarie, 20:00)

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 07-13 februarie

Comparat deseori cu Miles Davis, Erick Truffaz, cu certitudine unul dintre cei mai valoroși trompetiști de Jazz europeni, revine la București în cadrul turneului său european de promovare al albumului Lune Rouge (2019, Warner), însoțit de Arthur Hnatek (tobe), Marcello Giuliani (bas) și de Benoit Corboz (clape), formulă în care a mai concertat de altfel la noi, inclusiv cu precedentul LP Doni Doni pe scena TNB, pe 16 mai 2016, când a avut-o ca invitată pe Sophie Hunger. Lansat în octombrie anul trecut, Lune Rouge este construit în jurul percuției ca bază de groove-uri (ce includ în bucle infinite Nu Jazz, Hip Hop și Rock) pentru session-uri extinse de improvizație în care Erik Truffaz – inspirat aparent de teme celeste/astronomice date fiind referirile la Tanit, zeița de origine feniciană a Lunii, sau la Alhena, steaua binară din constelația Gemenii – realizează o conexiune aproape viscerală între expresia sa muzicală și ascultător prin intermediul unei estetici de sorginte science fiction.

MOLCHAT DOMA
Control Club (marţi 11 februarie, 21:00)

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 07-13 februarie

Trioul din Belarus (Egor Shkutko – voce, Roman Komogortsev – chitară, sintetizator, drum machine și Pavel Kozlov – bas, sintetizator), format în 2017, are în mod incontestabil o identitate artistică aparte ce o plasează muzical în spațiul transfrontalier dintre Synth-Pop și Post-Punk/New Wave. Etichetată ca versiunea din Belarus a trupei New Order, Molchat Doma (“casele sunt tăcute”) se arată a fi mult mai mult decât atât, în ciuda muzicii deopotrivă întunecate și dansabile, prin rădăcinile încolăcite în jurul groove-urilor Krautrock și a nihilismului original al lui Joy Division din era Curtis decât prin asocierea cu reorientarea din NO al lui Bernard Sumner spre sonoritățile Dance și Electro. Cel de-al doilea album al trioului, Ethazi, care trimite cu gândul la o distopie cyberpunk, scos în 2018 la Detriti Records, se află acum la a 5-a ediție după epuizarea precedentelor și acumularea a peste 2 milioane de accesări pe YouTube. Molchat Doma live la Control reprezintă o experiență-eveniment!

ŢAPINARII 
Quantic Club (miercuri 12 februarie, 20:00)

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 07-13 februarie

Ţapinarii, trupa de Folk alternativ fondată în 2001 de “geniile neînţelese” Cosmin Covei (responsabil cu inteligenţa, poet) şi Adrian Tănase (responsabil cu frumuseţea, filosof), care se bazează pe două voci şi o chitară, susţine la Quantic Club concertul său tradiţional… Anti Valentine’s Day, născut ca o alternativă la muzica siropoasă, la kitsch, la consumerismul de prost gust, la inimioarele de pluș false, la sclipiciul pentru fetițe și tricourile roz de băieței. Nu este nici pe departe un concert împotriva dragostei. Este un concert alternativ, destinat persoanelor sincere, fie că sunt sau nu într-o relație. Prima ediție a avut loc în anul 2002, în București, și de atunci s-a dezvoltat treptat. Piesele celor de la Ţapinarii chiar sînt „de dragoste”, doar că e vorba de o altfel de dragoste (îţi poţi da seama de asta după denumirea albumelor lor: Sunt fericit, Idei preconcepute, Utopia, Ultimul Super Erou, Viaţa de cuplu e ca mersul pe tricicletă), fiindcă pentru ei fericirea e „un lucru mărunt, / e o aripă care vibrează, / fericirea-i un lucru mic, / un pitic ce dansează”. 

CHAT NOIR
Control Club (miercuri 12 februarie, 20:00)

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 07-13 februarie

După Erik Truffaz, ne atrage atenția și al doilea concert al săptămânii din seria Jazz Nouveau, de această dată având ca protagoniști membrii unui inovativ trio italian – Michele Cavallari (clape), Luca Fogagnolo (bas) și Daniel Calvi (chitară) -, promotorii unui original hibrid muzical deosebit de atractiv, obținut organic din Jazz, muzică de cameră, ambientală și Electronica… și asta încă de la albumul lor Elec3Cities din 2014, când țelul declarat a muzicienilor a fost acela de a reinventa formula performativă tradițională de trio centrat în jurul pianului (Chat Noir debutase în 2001 ca trio de Jazz acustic) într-o direcție electronică care să sugereze viitorul. (Re)ascultați trecerea de la Avant Buddha prin Chelsea High Line la Radio Show și vă veți da seama că nu s-a ajuns întâmplător la inclasificabila fuziune stilistică de pe Hyperuranion (2019), al 7-lea lor album, mai ales că discul beneficiază de intervenția pe 4 piese a trompetistului norvegian Nils Petter Molvaer.

GRIMUS & DIMITRI’S BATS x MUSE QUARTET | “MUSEcology”  
Sala Gloria (joi 13 februarie, 19:00)

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 07-13 februarie

Două formații de pe scena alternativă se întâlnesc în lumea instrumentelor clasice – o călătorie intermediată de Muse Quartet în cadrul seriei de concerte MUSEcology. Un concert care aduce pe aceeași scenă un grup-stindard a Rock-ului Alternativ cu aproape 15 ani de activitate, Grimus, alături de o trupă tânără pe scena locală Indie/Rock, Dimitri’s Bats. Cât despre Muse Quartet (Alina Horez, Nicoleta Petre, Corina Ciuplea şi Maria Colţatu), e de amintit ca fetele nu țin cont de limite, își exercită talentul și capacitățile instrumentelor clasice și în alte genuri muzicale, prezentând în concerte noi și noi nuanțe ale muzicii cinematice, pop și rock, şi au avut numeroase proiecte și colaborări atât în țară, cât și în străinătate alături de artiști de renume precum: Akua Naru, Golan, Smiley, Alexandrina Hristov, byron, Vunk, The Motans, Tomma Alistar sau Silent Strike. Practic, seria MUSEcology va prezenta periodic la Sala Gloria câte două formații de pe scena rock, indie și alternative, adaptându-și piesele din repertoriu și pășind pe noi teritorii sonore alături de Muse Quartet, iar Grimus si Dimitri’s Bats sunt primele dintre acestea.

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută