VIAŢA ORAŞULUI: Evenimentele săptămânii 7- 13 ianuarie

Propunerile noastre pentru aceste zile şi nopţi sunt:

 

FILM: “Balanţa” & “Tovarăşul Draculici”

Pe 7 februarie, în cinematografe au premiera două filme care ne întorc în anii comunismului est-european prin abordări radical diferite. Balanța lui Lucian Pintilie, filmul din 1992 cu Maia Morgenstern și Răzvan Vasilescu, o adaptare a cărții lui Ion Băieșu, este o operă de artă cinematografică post-‘89 obligatoriu de (re)descoperit, mai ales că prilejul readucerii sale în atenția publicului îl reprezintă finalizarea restaurării sale în 4K. Povestea de la Copșa Mică a psiholoagei Nela și a urologului Mitică, doi ‘anormali’ care sfidează sistemul, plasată în 1988, își conservă integral relevanța și forța, deopotrivă datorita narațiunii conduse măiastru de regretatul cineast și a demonstrației colective de talent a distribuției absolut formidabile (Victor Rebengiuc, Dorel Vișan, Marcel Iureș, Leopoldina Bălănuță, Dan Condurache, Gheorghe Visu, Dorina Lazăr, Mariana Mihuț, Magda Catone, Adrian Titieni ș.a.m.d.).

După cum sugerează și titlul, Tovarășul Draculici (rulează doar la Cinema Muzeul Ţăranului) este o comedie neagră cu puternice accente parodice în care liderii comuniști maghiari vânează în anii ’70 secretul nemuririi, deținut de un combatant în revoluția cubaneză revenit în Ungaria sa natală pentru o campanie de recoltare de sânge ca, evident... vampir. Dar nu e Bela Lugosi. Ce e mai rău, vampirul occidentalizat sau comunismul ce se visează nemuritor?

ONE MAN SHOW: Bruce Dickinson  | “What Does This Button Do?”

What Does This Button Do?, autobiografia lui Bruce Dickinson, frontliner-ul legendarei trupe britanice de Heavy Metal Iron Maiden, a devenit în 2017 un bestseller în clasamentele New York Times și UK Times, iar întâlnirile cu fanii care au urmat în cadrul turneului mondial de promovare a cărții au evoluat progresiv într-o serie de one-man show-uri pline de franchețe și de umor care durează peste două ore fiecare. De această dată, Dickinson vine la București să dialogheze cu publicul nu doar despre perioada petrecută în cadrul Maiden ca exponent al NWOBHM ci, mai interesant, de proiectele sale independente de grup, şi în primul rând de pasiunile sale... avioanele, scrima și berea. În primul segment al evenimentului, simpaticul muzician vorbește despre viața sa prin intermediul unor întâmplări care nu apar în carte iar cel de-al doilea este rezervat exclusiv răspunsului în modul cel mai sincer posibil la întrebările adresate de fanii curioși aflați în rândul audienței. Bilete: 90/150/250 de lei.

CONCERT: „Disney in Concert – Magical Music from the Movies”

Circul Metropolitan găzduiește pe 7 şi 8 februarie, de la ora 19:00 şi, respectiv, 17:00, producția artistică regizată de Emil Pantelimon și coregrafiată de Andreea Soare, Disney in Concert, spectacol dedicat coloanelor sonore ale unor animații Disney memorabile precum Regele Leu, Cartea junglei, Mary Poppins, Frumoasa și Bestia, Mica sirenă sau Cocoșatul de la Notre Dame, dar și a unor succese de dată mai recentă precum Frozen, Pirații din Caraibe ori Aladdin, în interpretarea Orchestrei Simfonice București, avându-l la pupitru pe Alexandru Ilie. Muzica va fi complementată de imagini din filme, prezentate (ni se promite) la dimensiuni impresionante, de sute de metri, și de efecte speciale ultraspectaculoase. Copiii din corurile Programului Național Cantus Mundi se vor alătura producției cu una dintre cele mai emoționante piese din universul muzical Disney: Circle of Life din clasicul Lion King. Se anunţă deci un show agreabil, ideal pentru o escapadă în oraş cu întreaga familie. Bilete: între 50 şi 200 de lei.

SPECTACOL MAGIE: “The Illusionists – Live From Broadway”

Cu peste 100 de show-uri - asta doar în Europa - în faţa a peste un milion de oameni, cel mai mare spectacol de magie din istoria Broadway-ului, un „Cirque du Soleil al Magiei” (The Times), are programate 4 reprezentaţii la Sala Polivalentă, pe 13 şi 14 februarie de la ora 20:00 şi pe 15 februarie de la orele 16:00 şi, respectiv, 20:00. Cei 7 ‚Illusionists’ combină pentru a tăia respiraţia spectatorilor tehnologia modernă, vestimentaţia şi accesoriile extravagante.

Andrew Basso-The Escapologist-Water Tank ©JoanMarcus

Italianul Andrew Basso, ‚The Escapologist’, a fost etichetat de mass media succesorul de drept al lui Houdini datorită construirii spectacolului său în jurul celulei de tortură subacvatică făcută celebră de maestru, britanicul James More, ‚The Deceptionist’, este unul dintre cei mai viralizaţi iluzionişti din lume iar multe dintre ideile americanului Kevin James, ‚The Inventer’, se regăsesc în numerele lui David Copperfield sau Penn & Teller. Portughezul Luis De Matos, ‚The Master Magician’, a fost desemnat „Magicianul Anului” de către Academia de Arte Magice de la Hollywood iar belgianul Aaron Crow, ‚The Warrior’, a ajuns în semifinală la America’s Got Talent. Şi, nu în ultimul rând, îi avem pe coreeanul An Ha Lim, ‚The Manipulator’, expert în trucurile cu cărţile de joc şi pe francezul Enzo Weyne, ‚The Unforgettable’, care a reuşit să uimească juriul emisiunii „Francezii au talent” când a făcut să apară un elicopter în studio. Concluzia? Entertainment garantat. Bilete: între 149 şi 349 de lei.

credit photo: forbes.ro

Recomandări de IOAN BIG