Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/02/2020
Artă & Cultură

MNAC: Dalles pentru Bucureşti

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii MNAC: Dalles pentru Bucureşti Share MNAC: Dalles pentru Bucureşti


MNAC repune vitrinele sălii Dalles în folosul artei și al comunității și marchează evenimentul cu un tur ghidat de structuristul Dragoș Marcu despre starea structurii Sălii Dalles și despre riscul la seism pe întreg Bulevardul Magheru-Bălcescu.

Marți 11 februarie, între orele 11:00-13:00, turul ghidat va avea loc în mod excepțional în interiorul clădirii. Apoi, din motive de siguranță, incinta Sălii Dalles rămâne închisă publicului, dar își deschide privirea la bulevard într-un exercițiu de memorie comunitar esențial. Dragoș Marcu este președinte de onoare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri.
Când și de ce Dalles și-a pierdut pulsul cultural al orașului? Care este povestea de viață a acestei cădiri din 1932, când și-au deschis porțile cele două săli – de expoziții și de concerte – construite pe terenul și din fondurile donate Academiei Române de Elena Dalles în memoria soțului ei, Ioan G. Dalles, până astăzi, când lipsa de claritate a regimului de proprietate împiedică clasarea și restaurarea clădirii, respectiv utilizarea ei în condiții de siguranță?

MNAC: Dalles pentru Bucureşti

Fundația “Ioan I. Dalles” și-a început activitatea sub conducerea acad. Gheorghe Țițeica, reunind unele dintre cele mai cunoscute nume ale culturii românești interbelice și făcând din acest loc un pol cultural al Capitalei și cel mai important spațiu din București dedicat artelor vizuale contemporane. În 1948 imobilul a fost naționalizat, intrând în administrarea nou-înființatului Muzeu de Artă al R.P.R. În 1968, spațiile de expoziție Dalles au fost transferate de la Muzeul de Artă al R.S.R. la nou înființatul Oficiu pentru Organizarea Expozițiilor de Artă (O.O.E.A.). Sala de concerte cu spațiile aferente au fost transmise către Universitatea Populară București, funcționând încă de atunci în clădire. Împărțirea administrativă s-a perpetuat, spațiile expoziționale trecând la Oficiul de Expoziții al Consiliului Culturii și Educației Socialiste (O.E.C.C.E.S. până în 1989), apoi la Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă (O.N.D.E.A., 1990-2002), respectiv la Muzeul Național de Artă Cotemporană (MNAC, 2002-prezent). Sala de concerte este actualmente în administrarea Universității Populare „Ioan I. Dalles”, redenumită astfel în 1994.

MNAC: Dalles pentru Bucureşti

În 2017, clădirea Fundației Dalles a fost înscrisă în lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic încadrate în clasa I de risc seismic (RsI) în care se încadrează construcțiile care prezintă pericol public prin riscul ridicat de prăbușire la cutremur. Activitățile cu public au fost sistate sub obligația legii 282/2015, iar după câteva luni, MNAC a realizat Studiul istorico-arhitectural al Sălii Dalles, prin care se propune clasarea ca monument istoric și înscrierea pe Lista Monumentelor Istorice la categoria valorică A. Lipsa de claritate a regimului de proprietate, disputat la nivel juridic pânâ în prezent, împiedică însă clasarea și restaurarea clădirii, respectiv utilizarea ei în condiții de siguranță. MNAC conduce campania DALLES PENTRU BUCUREȘTI prin evenimente punctuale, conforme cadrului fizic oferit în acest stadiu de către clădire, căutând să activeze interesul actorilor privați și publici care ar putea sprijini regenerarea acestui reper urban major. Turul ghidat face parte din acest proiect amplu de recuperare a unei istorii ce a marcat viața culturală a Bucureștiului. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala București, în cadrul Anualei de Arhitectură București.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută