Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/02/2020
Eat & Drink

EAT& DRINK | Doi pe-un platou

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii EAT& DRINK | Doi pe-un platou Share EAT& DRINK | Doi pe-un platou


Iar premiul pentru cel mai bun preparat al lunii februarie merge, firește, la tort.

 

Dacă e adevărat că nu există dragoste mai sinceră decât cea de mâncare, cum sarcastic remarca George Bernard Shaw, atunci campionul lunii februarie, în care auzim peste tot că trebuie să celebrăm dragostea, nu poate fi altcineva decât tortul.

Tortul e Everybody’s Darling.
De la primele aniversări ale zilelor de naștere la cel de nuntă, tortul e un produs pe care lumea îl asociază unor evenimente fericite și-l consumă îndeobște fără regrete și chiar limite.
E întâmpinat cu strigăte de surpriză, iar atunci când înfigi cuțitul în el și tai o felie perfectă, ai sentimentul de plăcere ascunsă pe care îl trăiești când îți intră ața în ac din prima.
E plăcut deopotrivă ochiului și stomacului, e șic, mereu în tendințe, dulce și la fel de gustos și când te repezi la el tiptil pe timpul nopții, hăcuindu-l în frigider, și când îl împarți cu persoana alături de care ai vrea să-ți petreci restul zilelor tolănit în pat, uitându-te distrat pe telefon. Și la fel de apreciat la orice vârstă, chiar și la cele în care lumânările sunt mai scumpe decât tortul.

Sigur, pe plan alimentar, în luna februarie puteți alege variante clasice sau mai noi, toate în formă de inimioară – de la bomboane de ciocolată și ochiuri până la pizza și salată de avocado. Eu însă pun toată miza pe un tort. Dacă februarie e despre dragoste și despre ciocolată – cercetătorii britanici n-au descoperit încă faptul că acești doi termeni sunt practic interșanjabili – de ce nu ne-am înfrupta noi dintr-un corolar al acestora, adică tortul? 

Un tort tematic, pe care să-l consumați în doi, de Ziua Îndrăgostiților, dacă sunteți conformiști, sau oricând, dacă sunteți doar amatori de ceva bun: de pus pe platou, de pus pe Instagram, de feliat și de savurat.
Alegerea mea de luna asta vine de la Pain Plaisir, sinonim, pentru mine, cu patiseria artizanală de clasă, de influență franțuzează (am aflat și eu cu surprindere, când am fost prima dată la Viena, că de fapt croissant-urile au fost inventate de austrieci – dar în rest tot ce e bun în patiserie e franțuzesc).

EAT& DRINK | Doi pe-un platou

Se numește, nu se putea mai expresiv, Tort Noi Doi.
În compoziția acestui tort se găsesc mousse de vanilie, inimă de caramel crocant și cremă de ciocolată cu lapte. Și, ingrediente indispensabile, știința și dăruirea patiserilor în a doza ideal gusturile și texturile combinate pentru ca fiecare linguriță de Tort Noi Doi să fie memorabilă.

EAT& DRINK | Doi pe-un platou

Baba au Punch

Tot de la Pain Plaisir și tot demn de a fi savurat în februarie e desertul Baba au Punch.
Punciul, de unde și denumirea acestei savarine ce reinterpretează o Baba au Rhum, e făcut cu suc de fructul pasiunii, portocală, vanilie și rom Matusalem maturat 12 ani.

EAT& DRINK | Doi pe-un platou

Clasica cremă de vanilie a fost înlocuită însă de una de mango bine copt, fulgii de migdale caramelizați contribuie cu prinosul crocant, iar deasupra tronează, ca să nu fim nevoiți să ne uităm în calendar, o inimă de zmeură. Bun de tot.

Material realizat de Horia Ghibuțiu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută