Super, festivalul de filme făcute de adolescenți vine la Brașov

„Super” este un festival românesc de film organizat de adolescenți pentru adolescenți. Atelierele și evenimentele conexe festivalului vin în completarea educației cinematografice din licee pentru a da o voce tinerilor pasionați de poezie, critică, imagine, regie și sunet. Anul acesta mai mulți poeți și regizori consacrași ca Radu Jude, s-au alăturat inițiativei și au susțiunut ateliere.

„Ceea ce e specific pentru Super, față de alte festivaluri, e că doar liceenii își pot proiecta filmele aici, deci e vorba de talent înnăscut, de pasiune, și nu de școli sofisticate de film sau de vreo tehnică artificială. Nu avem bugete mari sau aparate de cea mai înaltă calitate, dar scurtmetrajele noastre, ale adolescenților, sunt reacții imediate la lumea în care trăim, sunt experimente de viață, în care alți tineri se pot regăsi. Festivalul încurajază tinerii care au făcut deja film, dar și pe cei care vor să înceapă acum, prin multe ateliere și cursuri.

Super trebuie să existe în primul rând pentru că, în școli, rareori ni se vorbește serios despre film, rareori suntem încurajați să facem așa ceva. Mulți „ca noi” au nevoie de un astfel de impuls pentru a se apuca și ei să facă ceea ce le place. Și cei care au deja „preocuparea cinematografică” trebuie să știe că, după multele „lupte” prin care trec încercând să-și regizeze filmele, au un loc unde să le proiecteze.” 


Marți, pe 18 februarie,  la Visssual, o retrospectivă venită în oraș îl are ca invitat pe regizorul brașovean de film Andrei Inizian, al cărui proiect „Aprilie, vis” (nominalizat la categoria „Tânăra speranță” la Premile Gopo 2019) este inclus în programul serii și cu care veți putea discuta la final.


În ediția din 2020, „Super” organizează evenimente în 20 de orașe din țară. Dacă ești curioasă sau curios de festival, aici ai pagina lor de Facebook, iar mai multe detalii despre edițiile anterioare le găsești pe superfestival.ro


 18:00  @Visssual 


Intrarea este liberă.