Le Sommelier | Degustările de vin, un soi de trademark

 

Le Sommelier este deja un reper pentru localnici, dar și un loc remarcat de turiștii care recunosc pe rafturi vinurile cele mai bune din țările din care provin. 
Cum vinul și mâncarea sunt o combinație reușită, pe care nu ai avea de ce să o separi, vinurilor bune de aici li se alătură o selecție de brânzeturi fine, mâncăruri echilibrate cu specific mediteranean dar și deserturi delicoase.

Dacă îți plac degustările și dacă apreciezi vechimea unui vin bun, atunci trebuie să fii unul dintre clienții Le Sommelier.

Cu ocazia Micii Uniri, specialiștii  acestui wine-bar au organizat o degustare de vinuri din 16 etichete cu soiuri autohtone din România și Republica Moldova. Deoarece s-a vorbit despre crame care nu au fost degustate până în acel moment, evenimentul urma să aibă un caracter inedit.

Printre soiurile oferite la degustare s-au numărat și cele pe care le vom prezenta:

Frâncușă - vin spumant

Frâncușă, vinul spumant extrasec al podgoriei Cotnari, are identitate ușor de recunoscut prin nota vioaie susținută de o bună aciditate. Are o culoarea galben-pală sau galben verzuie, perlație fină, aromă vegetală de strugure pârguit și un gustul echilibrat.

Ce am aflat? Este, probabil, singurul prosecco cu chardonnay.

Zghihara de Huși
Este un vechi soi românesc, din care se produc vinuri albe, cu corp lejer şi aciditate crescută. Aşa cum este sugerat şi în denumirea sa, Zghihara este originară din zona Huşi, situată în partea de Est a regiunii Moldova din România. Are un miros de crud și măr verde proaspăt tăiat. *Zghihara cu eticheta neagră este în top. Vinificarea, procesul prin care se produce vinul și care include toate etapele prin care trece mustul până se transformă în licoarea bahică, are loc până ce se,,diluează’’ zahărul (care are un conținut de doar 0,2 %).

Ce am aflat? Fermentarea se face în rezervoare de beton.

Crâmpoșia neaoșă și Crâmpoșia selecționată
Agricola Stirbey a fost prima cramă românească ce a adus termenul de Crâmpoșie în atentia publicului.
Crâmpoșia neaoșă din atelierul de vinuri de lângă malul mării (sud de Dunăre) provine dintr-o vie veche de 45 de ani. Are o culoare galben-verzuie, cu o ușoară tentă aurie, strălucitoare.  Are un caracter rotund (poate de accea se mai numește vinul primăverii).

Ce am aflat? Până în anii 70’, viticultorii obișnuiau să importe câte un tir din Franța pentru polenizarea acesteia.

Crâmpoșia selecționată
În decurs de două milenii, Crâmpoşia s-a adaptat perfect regiunii Drăgăşani. Acest vin are un dominant caracter ierbos, cu o aciditatea ridicată, acută, ce-i serveste drept coloană  vertebrală pentru întreaga sa construcție.

Ce am aflat? Este unul din puţinele soiuri dacice care au supravieţuit peste veacuri.

Despre degustările organizate de Le Sommelier

Cu o capacitate de 40 de locuri, Le Sommelier organizează frecvent aceste degustări (la care un consumator grăbit nici nu poate visa). Acestea sunt organizate în cadrul unei atmosfere relaxate, unde clienții beneficiază de informații de calitate oferite de specialiști din lumea vinului cât și de la angajați (absolvenți ai cursurilor de sommelier).
Degustările vor fi anunțate pe pagina de facebook, iar rezervările se pot face la 0268707081. Prețul unui astfel de eveniment este între 80-180 lei, fiind condiționat de pachetul degustării.

 Anna Antal, redactor Zile și Nopți