VANESSA COLLIER @ Sighişoara Blues Festival

La aniversarea a 15 ani de existenţă, Festivalul Internaţional de Blues de la Sighişoara din 27-28 martie se anunţă a fi în acest an un eveniment totul ieşit din comun prin concertele a patru artişti valoroşi (Lurrie Bell, Vanessa Collier, Jonathon Long şi Randolph Matthews) ale căror abordări creative şi maniere interpretative distincte subliniază - odată aduse sub aceeaşi ‘umbrelă’ experienţială în faţa publicului - uriaşa influenţă a Blues-ului tradiţional în evoluţia muzicii contemporane.Din perspectiva ineditului aport pe care îl aduce în cromatica stilistică deja formidabil de bogată în nuanţe a Blues-ului, cea mai interesantă prezenţă din această ediţie a festivalului este tânăra saxofonistă texană Vanessa Collier, compozitoare şi poli-instrumentistă cu rădăcini solide în Blues, Funk şi Soul, influenţată în egală măsură de Herbie Hancock, Aretha Franklin, Professor Longhair şi Ray Charles. “
A fresh face on the American blues scene... Vanessa is an important part of the future of the blues”, scria despre ea Rex Bartholomew în Blues Blast Magazine.

Absolventă în 2013 a prestigiosului Berklee College of Music, la al cărui concert de absolvire a cântat cu invitaţii de onoare Willie Nelson, Annie Lennox şi Kathy Mattea, Vanessa Collier a fost deja nominalizată de 5 ori la Blues Music Awards şi a câştigat unul dintre ele chiar anul trecut, la categoria Instrumentalist – Horn. A fi recompensată la nici 30 de ani cu unul dintre cele 25 de premii Blues Music, în condiţiile în care celelalte distincţii au mers către nume stelare, Kenny Neal, Marcia Ball, Ruthie Foster, Shemekia Copeland sau Joe Louis Walker, iar ea i-a devansat pe veteranii Doug James şi Jimmy Carpenter, reprezintă o performanţă remarcabilă, ce nu reprezintă un accident întrucât fusese nominalizată în aceeaşi categorie şi în 2018. Mai mult, încă din anii studenţiei, Collier a făcut parte din trupa de turneu a lui Joe Louis Walker şi în 2014, albumul ei de debut, “Heart Soul & Saxophone”, care a generat comparaţii cu Bonnie Raitt şi Susan Tedeschi, a rezistat timp de 9 săptămâni în Billboard Blues Albums Chart Top 15. 

Cel mai recent album, “Honey Up” din 2018, este compus integral de tânăra artistă, fiind încă o dovadă că Vanessa Collier aduce cu saxofonul ei un aer primăvăratic în Blues.

Puriştii genului s-ar putea să fie derutaţi ascultându-i muzica plină de prospeţime şi detaşată de şabloanele tradiţionale, însă cu certitudine aceasta nu îi va lăsa indiferenţi, aşa că experienţa live de la Sighişoara Blues promite să fie realmente una memorabilă.

Material realizat de Ioan Big, publisher Zile și Nopți