PE GUSTUL NOSTRU | Level Up – vegan style de București, pe Sfânta Vineri, nr.10

Deja nu mai e un trend culinar, e un fapt. E o realitate. Veganismul e aici, pentru unii devine un mod de viață, pentru alții, mai fanatici, e o adevărată religie. Oricum ar fi e o realitate pe care n-ai cum să n-o accepți.

Mărturisesc că eu însumi am avut/am perioade lungi în care mă lipsesc cu ușurință de carne. E adevărat, mult mai greu îmi vine să fac asta în cazul laptelui sau ouălor. În copilărie, la bunicii de la țară, carnea era în meniul zilei abia la final de săptămână, când se tăia vreo pasăre. Altiminteri, mâncărurile care mi-au rămas întimpărite în memorie sunt unele fără carne : ciorba de roșii sau cea de lobodă, urzicile, mâncărica de cartofi, ghiveciul de legume. Întotdeauna când nimeresc pe litoralul nostru plin de capcane alimentare în vreun loc în care n-am mai mâncat evit carnea și optez pentru salate. La fel, în scurta perioadă în care am lucrat în Pipera am mâncat cot la cot alături de colegii vegani. E adevărat, la corporatiști există mult mai multe opțiuni vegane decât în alte părți. Cum zic, sunt eu însumi vegan de multe ori, în perioade lungi uneori. Iar câteodată am surprize plăcute în zona asta culinară.

Așa s-a întâmplat recent când m-a convins cineva să mergem la Level Up, unul din reperele veganilor din București. Bine, n-a fost așa greu să mă las dus. Acel cineva e o fată foarte frumoasă și foarte convingătoare. Ce puteam comanda eu, un carnivor într-o lume din ce în ce mai vegană ? Un burger, firește. Beyond Burger, la 35 de lei. De fapt, un meniu : burger cu salată și cartofi, la 39 de lei. E mai scump ca un burger clasic, a fost prima mea observație. Mi s-a explicat însă cu răbdare că așa e viața de vegan : mai scumpă. M-am uitat ușor nedumerit pe lista de ingrediente, am zâmbit citind proteină de mazăre și fasole mung, dar am fost cuminte. Una peste alta, a meritat așteptarea. Burgerul ăsta m-a lăsat la fel de satisfăcut ca unul clasic dar fără senzația aia de arsură gastrică la începutul digestiei.

Răsfoind meniul, mi-am promis că data viitoare o să încerc Pizza Quattro Vegmaggi (40 de lei) după ce voi înțelege toate ingredientele : VegCajurella(caju, ulei de cocos, tapioca, agar agar, lămâie, drojdie), VegParmezan(susa, caju, seminte de floarea soaelui, fulgi de drojdie, sare himalaya), bluecaju(caju,culturi de fermentare vegetale), cașcaval vegetal viofast. Același lucru pentru Cajurella Pzza – 25 de lei și pentru Pizza VegSalami-Pepperoni (cu vegsalam!) – 30 de lei.

Râdem, glumim dar eu am devenit fanul deserturilor de la Level Up – toate la 16 lei. N-am încercat faimoasele lor cheesecake-uri (cu afine sau cu fructe), ci am mers pe un clasic cioconuts care m-am uns la suflet. Bottom line: viața de vegan nu e ieftină, dar nici rea nu e.

Material realizat de George Mihalcea