Jurnal de bucureștean | Noeme, noul loc de casual fine dining

Am fost pe o ploaie sâcâitoare la inaugurarea unui restaurant care e cea mai nouă adresă a casual fine dining-ului bucureștean, dar nu mi-a părut rău deloc că am ieșit din casă. Întâi de toate, m-am dus ca să văd amplasamentul, o casă veche dintr-o zonă (intersecția Anton Pann cu Parfumului) care mi-a fermecat adolescența - cred că v-am mai spus că am făcut liceul la „Matei Basarab”, mi-e cunoscută fiecare străduță din cartier, e atâta farmec, care nu se lasă prea ușor descoperit, al vechii citadele, nealterată de comuniști, încât revin cu bucurie de câte ori am ocazia. Apoi, admit, a contat și amiciția: știam că Răzvan Exarhu, băiatul care pune vocea la matinalul Rock FM, unii îl știu bine și de Chef, avea să fie amfitrionul evenimentului. Deloc în ultimul rând, eram curios ce mai înseamnă casual fine dining în București. Și am plecat de la evenimentul de lansare cu impresii foarte bune și chiar bune!

Am fost încântat să aflu că restaurantul Noeme (de la grecescul „noema”, adică gând) înseamnă, de fapt, gândurile a trei surori provenite din sfere ocupaționale profund distincte - business, medicină, cinematografie. Surorile Diaconu, care s-au făcut remarcate datorită unui restaurant de top, Guxt Bistro, și-au lua inima-n dinți și au conceput Noeme de la modul în care e decorată încăperea principală până la micile secrete ale unui meniu ce va hrăni gusturi exigente, pedante. Zice antreprenoarea Lăcrămioara (Carmen va fi șefa bucătăriei, Alice - a patiseriei): „Fiind promotoarele unei bucătării rafinate, nonconformiste, prin Noeme propunem un concept de fine dining construit cu creativitate și curiozitate, bazat însă pe sustenabilitate și responsabilitate, cu respect pentru oameni, mediu și ingrediente. Deoarece ne-am dorit ca experiența oferită clienților să se întâmple într-o locație elegantă, a fost importantă găsirea unei clădiri cu istorie, dar care, dincolo de aspect, să ofere spațiul necesar atât pentru sala de dining, cât și pentru infrastructura și echipamentele de ultimă generație necesare într-un restaurant de acest gen. A fost dificil, nu sunt multe locații în București care să îndeplinească aceste condiții, însă am găsit varianta ideală”.

Pe scurt, la Noeme am descoperit o ambianță selectă - inutil să vă spun cât m-a bucurat revederea cu prietene din ceea ce eu aș numi înalta societate, da, Cristina Stănciulescu, fix la tine mă gândesc când scriu asta - o bere artizanală cu totul specială, complementară, dar ce zic eu complementară, perfect match cu felul de mâncare pe care vă las plăcerea să-l descoperiți.  Precum și, mărturisesc neted și fără înflorituri, cea mai bună bezea pe care am mâncat-o vreodată. Mergeți, de marți până sâmbătă. E aparte.

Material realizat de Horia Ghibuțiu