De vorbă cu Mihai Leontescu despre ,,Humans of Brașov: Cuvinte’’

În așteptarea „Humans of Brașov: Cuvinte” din 14 martie (18:00 la Centrul-Cultural Reduta), am stat de vorbă cu Mihai Leontescu, președintele asociației „Erasmus House” și inițiatorul evenimentului.


Poate ai auzit de el de pe internet. În februarie a încercat să o găsească pe Bianca, partenera lui dintr-o călătorie din 2018. Mihai are treizeci de ani, a studiat în străinătate, de ceva vreme s-a întors în România, iar de curând s-a restabilit în Brașov. Crede că lucrurile se pot schimba dacă există sprijin din partea comunității locale în care trăiești. Acest „comunitate” îl auzim des dar poate nu îl simțim 100% încă. Cum a apărut proiectul Humans of Brașov?


„Proiectul a luat naștere în urma multor plimbări și din descoperirea unor oameni pe care eu îi consider frumoși și a căror poveste mi-ar plăcea să fie cunoscută. Mă refer la acei oameni care nu apar la televizor, nu sunt vedete, nu au foarte mulți bani și influență sau putere, dar au acolo o mică părticică din oraș pentru că despre asta e vorba: Brașovul suntem noi toți cu poveștile noastre care se intersectează. Ei sunt vizibili în comunitate dar nu sunt asociați ca fiind oameni de succes, fie pentru că vând flori pe Republicii de zece ani, fie pentru că vând ziare în intersecția de la Patria de cincisprezece. Fiecare om are o poveste interesantă din punctul meu de vedere și cred că evenimentul a venit ca o oportunitate de a aduce publicul împreună și a oferi mândrie că sunt brașoveni în ideea în care simt comunitatea locală prin aceste povești.


Ce sperați să obțineți prin acest eveniment?


Scopul evenimentului e destul de simplu, ne dorim să aducem umanitatea mai aproape de public prin poveștile acestor oameni. Echipa este formată din trei persoane dar suntem douăzeci cu tot cu ambasadorii care susțin evenimentul. Ne dorim ca acești ambasadori să vină cu propuneri și să fie intermediarii  poveștilor brașovenilor. Adică ambasadorii pot să scrie și să prezinte povestea pentru căa mulți dintre cei cu care am vorbit nu vor neapărat să apară pe scenă fie pentru că nu sunt obișnuiți să primească atenție, fie nu își doresc. Dar totodată când vorbești cu ei simți dorința lor de a spune ,,și eu contez’’, ,,și eu sunt aici’’ ,,și eu am o voce’’.


Evenimentul Humans of Brașov este acest intermediar între poveștile brașovenilor (in)vizibili- pentru că ei sunt vizibili dar nimeni nu le cunoaște povestea- și ceilalți brașoveni care își doresc diversitate în oferta culturală a orașului. Acest eveniment e ceva nou și ne dorim enorm să demonstrăm că brașovenii sunt interesați de astfel de inițiative.


Ne dorim să creștem comunitatea Humans of Brașov, să atragem ambasadori care fie au proiecte culturale aici, au ONG-uri sau sunt antreprenori, scriitori. Ei ar putea să dezvolte proiecte împreună. Ne dorim ca evenimentul să fie anual (asta în funcție de rezultatul acestei ediții din martie). Totodată încercăm să ajutăm oamenii pe care evenimentul îi reprezintă. Ne dorim ca ambasadorii care își asumă o poveste și care crează un moment artistic să devină mentori și să ajute. Sunt și acele categorii de brașoveni care nu au acces la informație, cum e domnul din intersecția de la Patria care are probleme de sănătate dar are o voință imensă: el de cincisprezece ani vinde ziare pe orice vreme. Nu contează, el e acolo printre mașini. Și acesta e venitul lui în plus față de pensia de handicap. Viața lui nu a fost ușoară: mama l-a părăsit pe el și pe fratele său când erau foarte mici, tatăl a murit. Comparativ cu generația noastră care are acces la foarte multe informații și știm să ne cerem drepturile, ei nu au avut privilegiul acesta.La ce se poate aștepta publicul?


Este un eveniment care aduce oamenii împreună și își propune să crească sentimentul de comunitate și de umanitate între brașoveni. Nu vor asculta doar povești pentru că avem și momente de dans sau muzică și un scurtmetraj. Ne-am dorit să avem momente diversificate cu emoții diferite- tristețe față de ce se întâmplă în viețile altor oameni, de melancolie față de trecut și de uimire atunci când îți dai seama că nu știai că lucrurile astea i se întâmplă unei persoane pe care ai văzut-o de cincizeci de ori. Cam asta mi-aș dori să fie reacțiile, dar fiecare simte diferit.


Noi, ambasadorii, vom continua să creștem comunitatea și să documentăm poveștile acestor brașoveni (in)vizibili pentru anul viitor.


Cum sunt împărțite rolurile echipei?


Eu, prin Asociația Erasmus House (al cărei președinte sunt) am implementat proiectul, iar partenerii ne-au ajutat pe partea de comunicare, pe partea de locații, și apoi sunt ambasadorii care sunt susținătorii evenimentului, vin cu idei și sfaturi și încearcă să ajute la promovare.


Poveștile le documentăm individual în funcție de abilitățile fiecărui ambasador iar din noiembrie anul trecut am crescut comunitatea de ambasadori Humans of Brașov, am stabilit întâlnirile și conceptul. Anul acesta am decis ca tema să fie „cuvinte” și construim momentele pe scenă în jurul acestei teme. Ne-am întrebat ce înseamnă ,,cuvinte’’ pentru public și cum le folosim ca să descriem sentimentele - fericirea sau nefericirea - și cum pot ajuta ele la relaționarea interumană. E foarte ușor să folosim cuvinte să povestim lucruri, dar e foarte greu să ascultăm. Ne dorim ca oamenii să asculte. Să simtă. Să îi atingă cele auzite.


Avem o listă de cuvinte pe care ambasadorii le asociază cu Brașovul, iar în ziua evenimentului avem o idee să facem împreună un exercițiu în care fiecare asociază orașul cu un singur cuvânt, care, subiectiv îl descrie cel mai bine. Ce îi face fericiți aici? Ce și-ar dori mai mult de la oraș? Toate cuvintele colectate vor construi o poveste post-eveniment.


E un proiect în dezvoltare și mă bucur până acum de curiozitatea oamenilor.


Despre program


Echipa de bază a decis cum va fi împărțit evenimentul și cum vor decurge momentele pentru ca emoțiile să fie diversificate. Să știți că oamenii aceștia despre care vorbim nu sunt deloc triști, blazați și nu au renunțat la viață. Pe mine asta mă impresionează cel mai mult. Sunt oameni mult mai calzi și optimiști decât cei care au o situație financiară bună, care nu riscă să fie dați afară din casă de la lună la lună și care au mult mai multe oportunități.


Cred că asta mă impresionează cel mai tare, când descopăr lucruri în mine prin poveștile lor și prin optimismul lor. Și mă întreb ce ne lipsește nouă milenialilor (care căutăm experiențe la minut și satisfacție imediată) să simțim pace și liniște. Creează în tine întrebări și răspunsuri.


Brașoveni care inspiră


Este acest domn care se plimbă prin Brașov cu două boxe atașate de bicicletă. E îmbrăcat tot timpul colorat. Are 70 de ani și e cunoscut pentru că vara se plimbă în centru când oamenii sunt la terase. Am reușit să stau puțin de vorbă cu el și să îl întreb de ce face asta și răspunsul a fost foarte sincer, mi-a spus că muzica pentru el înseamnă fericire și cumva s-ar simți egoist să nu împărtășească din fericirea lui cu alții și când l-am întrebat dacă face lucrul acesta pentru el sau pentru alții a zis că face asta 25% pentru el și 75% pentru ceilalți. Îi plac reacțiile și privirile oamenilor față de un om atipic… nu toată lumea ascultă muzică la boxe când se plimbă zi de zi în centrul orașului. Era foarte împăcat cu el însuși. Și cred că abordarea asta față de prejudecăți e sănătoasă.


Când te compari devii nefericit pentru că nu ai ce vezi la cei din jurul tău. Dar legat de conștientizare, când ajungi la nivelul acesta de împăcare de sine, când ești fericit cu tine și știi cine ești, nu-ți mai pasă atât de mult ce au ceilalți.


Așadar, pe 14 martie va fi o seară plină de inspirație, dans, muzică, film și povești. Dacă sunteți curioși să descoperiți viețile oamenilor de lângă voi, puteți achiziționa biletele online pe eventbook.ro sau offline la Centrul-Cultural Reduta și Librăria Humanitas din Brașov la prețul de 30 de lei (20% din costul fiecărui bilet este dedicat unei cauze sociale din Brașov).


Denisa Velicu, redactor