EAT&DRINK | Cocteilul cu bere, o plăcere

Personal, percep berea mexicană ca fiind una de vară, de băut afară. Dar adevărul e că asta reprezintă numai o evaluare superficială, merge în orice anotimp și pe orice emisferă.

Așa că iată-mă într-o duminică după-amiază, la ziua unei prietene, decis să beau un cocteil, hai două, pe bază de bere.
Ceea ce la Modelier, în casa interbelică unde mergi îndeobște pentru burgeri, limonadele uriașe, cidru și nachos, poți bea din belșug, fiindcă există o filă întreagă din meniu cu cocteiluri pe bază de "La Cerveza Mas Fina".


În capul listei tronează Coronarita, asupra căreia mă voi și apleca, vădit interesat. Conține Corona, tequila, triplu sec și lime (mă rog, știam că există un soi oficial de lămâi pentru berea Corona și mai știam că nu mai știe nici dracu de ce se bea berea asta cu lămâie, dar vorba aia cu câte bordeie, atâtea obiceie e valabilă și la cocteiluri). Este și Corojito (bere, rom, zahăr brun, mentă și lămâie), v-ați prins, e o reinterpretare a popularului mojito, doar că are bere. Pe celelalte le trec în revistă repejor, pentru că mi se par cam girlish: Corona sunset (bere, gin, fructul pasiunii, lămâie), Caipirona (bere, Cahca, lime, zahăr), Corona senorita (bere, ananas, fructul pasiunii).

Și îi cer simpaticei ospătărițe o Coronarita. A, Coronita, zice ea. Zic ca ea, deși Coronita e o sticlă de bere de mai mici dimensiuni, cele pentru bar. Iar Coronarita e cocteilul, și în Yucatan, și aici. Bine, la ei se mai scrie și Corona Rita, e băutură oficială de 5 mai, conține cam ce scrie mai sus, doar că în Mexic se bagă sticla de bere cu gâtul în jos în paharul de cocteil. Iar uneori se bea în pahar de margarita. În shaker se pun și cuburi de gheață, ca să-ți vină paharul la temeperatura ideală.

Vine comanda. Și beau. Decid că această combinație rafinat amăruie n-o să îi fure inima unui mixolog, însă e fix ce mi-am dorit lângă platoul ăsta de nachos cu carne de vită, jalapanos și sos picant. La al doilea pahar, încep să mă întreb dacă nu cumva tequila din cocteil are vreo legătură cu faptul că berea Corona se servește cu o felie de lămâie băgată pe gâtul sticlei. În al treilea pahar pun doar cerveza, ceea ce vă doresc și dumneavoastră acum, că s-a cam făcut ora închiderii.

Farsa cu Coronavirus

La începutul anului, pe fondul faptului că Internetul a potențat credulitatea planetară, a apărut un Fake News delicios, potrivit căruia berea Corona urma să-și schimbe numele pe motiv de asociere cu coronavirusul uman. Evident, a fost o glumă.
Și, în fond, berea e mai veche: se bea din 1925, coronavirusul uman a fost descoperit, hăt, în 1965.

Material realizat de Horia Ghibuțiu