Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/03/2020
Muzică

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 06-12 martie

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 06-12 martie Share SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 06-12 martie


Pentru amatorii de muzică live, propunerile noastre pentru aceste zile şi nopţi sunt:

 

MARIZA 
Sala Palatului (sâmbătă 7 martie, 19:00)

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 06-12 martie

Eclatanta Mariza revine la Bucureşti pentru un nou concert-eveniment la Sala Palatului în care ne va delecta cu liniile melodice ale Fado-ului cançao pe care sunt inserate inflexiuni de Jazz şi Gospel, precum şi sonorităţi care amintesc de ascendenţa sa nord-africană din partea mamei. Marisa dos Reis Nunes, cunoscută acum în lume ca Mariza, ce are actualmente la activ peste un milion de discuri vândute şi este identificată cu mişcarea New Fado, s-a decis să se dedice interpretării Fado-ului la insistenţele apropiaţilor care au ascultat-o cântând in memoriam Amália Rodriguez în 1999, la câteva zile după trecerea în nefiinţă a popularei interprete portugheze. Muzica Marizei, a cărei voce aminteşte de cea a divelor tradiţionale precum Rodriguez, îşi găseşte rădăcinile în structurile specifice ale tuturor celor trei forme ale Fado-ului popular, nostalgicul Fado Menor şi mai alertele Fado Corrido şi Fado Mouraria, pe care le recombină într-un concoct propriu şi inimitabil.

THE TWISTERS
Green Hours (luni 9 februarie, 20:00)

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 06-12 martie

A Trip to Twisterland este titlul seriei de concerte a grupului a capella The Twisters, alcătuit din absolvente a secţiei de Jazz a Universităţii de Muzică: Nicoleta Gavriliţă, Izabela Simion, Marina Alexandra Arsene, Ana Dubyk si Roxana Ardelean. Cvintetul bucureștean trece cu naturalețe de la Jazz-ul anilor ’50 la șlagăre din anii ’90, fără să le scape și ocazia de a insera câte-o subtilă compoziție proprie, iar cântările lor sunt cu totul aparte. Fetele au pornit pe acest drum în urmă cu aproape 5 ani, în ultimii doi ani fiecare dintre ele concentrîndu-se pe proiecte personale. Cu toate acestea, dorul de acest proiect le-a făcut să vină cu ideea de a organiza cîte un ‘concert-cadou’. Conceptul constă în concerte organizate în perioada în care cele 5 își serbează ziua, fiecare dintre ele primind de la celelalte câte un concert cadou.
Fiind un proiect creat din plăcerea cântatului pe mai multe voci, partea a doua a fiecărui eveniment constă într-un jam-session dedicat vocalistelor.

RIVERSIDE 
Quantic Club (joi 12 martie, 19:00)

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 06-12 martie

Riverside, una dintre cele mai rafinate trupe de Rock din Europa de Est, revine în România în formulă oficială de cvartet, prin cooptarea ca membru cu drepturi depline al chitaristului Maciej Meller, altfel deja de trei ani alături de Mariusz Duda (voce, bas, ch.), Piotr ‘Mitloff’ Kozieradski (bat.) şi Michał Łapaj (clape), triumvirat creativ rodat încă din 2003. 
Meller şi-a dobândit noul statut suplinind cu brio golul lăsat prin dispariţia prematură a co-fondatorului Piotr Grudziński, mort în urma unui stop cardiac în 2016, la numai 40 de ani, în urma căreia trupa a fost pe punctul de a nu-şi mai continua activitatea. Din fericire, trioul şi-a învins demonii, s-a repus pe picioare şi, cu implicarea lui Meller, a scos la finele lui 2018 formidabilul album Wasteland. Înfiinţat în 2001 la Varşovia şi etichetat deseori mult prea simplist (dacă ne raportăm la identitatea sa muzicală cu totul ieşită din comun) ca unul de Progressive Rock, grupul polonez Riverside va susţine în cadrul turneului Wasteland un concert de circa 125’, cu un setlist special, la Quantic Club.

ZMEI3 
Expirat Club (joi 12 martie, 20:00)

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 06-12 martie

Concertul grupului muzical româno-german – Mihai Victor Iliescu (concept, chitară, voce), Paula Ţurcaş (voce), Oli Bott (clape) – care a creat la Berlin un nou stil muzical, Rough Romanian Soul, ce îmbină influențe de Folk-Jazz cu atitudine Punk-Rock și cu un sound avangardist cu accente psihedelice, este intitulat Romanian Love Songs, fiind dedicat iubirii şi prieteniei, mai ales că pe scenă vor urca invitaţi precum Petra Acker, Elijah Saint şi Nelu & Adam. Muzica ZMEI3 spune povești despre oamenii și locurile pe care artiștii le-au lăsat în urmă, privite însă prin prisma noilor experiențe de la Berlin și a deschiderii totale către celelalte culturi. În anul 2015, trupa ZMEI3 a înregistrat primul album, Rough Romanian Soul, iar în 2016,  a cântat pe scena celui mai mare festival de World Music din Marea Britanie, WOMAD, și a susținut o sesiune live la BBC Radio 3, precum și trei interviuri exclusive pentru BBC.

PINK TURNS BLUE
Control Club (joi 20 februarie, 21:00)

SUNETELE ORAŞULUI | Concertele săptămânii 06-12 martie

Labelul clujean Waves With No Ends va sărbători 5 ani de existență și în București printr-un eveniment care a atras atenția publicului amator de Post-Punk și New Wave, cărora piese din anii ’80-’90 precum Your Master Is CallingI Coldly Stare Out sau If Two Worlds Kiss le răsună încă pregnant în timpane. Originară din Berlin, influenta trupă Pink Turns Blue s-a lansat de curând în turneul care celebrează… 35 de ani de activitate, iar pionerii teutoni a subgenurilor Darkwave și Cold wave, al căror LP apărut relativ recent se numește The AERDT – Untold Stories, vor concerta la Control alături de artiștii timișoreni de la Arc Gotic. Fondată în 1992, formația bănățeană a cucerit publicul underground prin acordurile sale grave și lirica poetică de pe cele 3 albume lansate până în prezent: debutul inspirat de poetul ‘damnat’ George Bacovia Catehism (1994), Decadent (1998) şi Pavilion Marilla (2008), disc produs de Tavi Scurtu și Ciprian Costache.

Recomadări realizate de Ioan Big, publisher Zile și Nopți

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută