Colectiv- Ne privește pe toți

Cu tag-ul “Ne privește pe toți “, Colectiv, documentarul lui Alexander Nanau (Lumea văzută de Ion B., Toto și surorile sale), alături de colaboratorul său Mihai Grecea, supraviețuitor al Colectivului, care filma concertul trupei Goodbye to Gravity în momentul incendiului, poate fi văzut acum în cinema (din 28 februarie).

El va fi difuzat apoi pe HBO, co-producătorul filmului, canal unde impactul său va fi, după părerea mea, limitat. Drumul acestui documentar-eveniment, la propriu incendiar, după festivaluri de categoria A, Veneția, Toronto și Sundance și cu distribuție în SUA (Magnolia), nu întîmplător a primit premiul Don Quichote la Tromsø International Film Festival.
Filmul este unul fabulos, dar care este impactul său social la el acasă ? Am auzit deja oameni care nu vor să-l vadă, motivînd că se enervează (degeaba). Pentru că, ce s-a schimbat de atunci ? În rău, în bine ? Păi, dacă nu s-a schimbat  atunci cine e de vină ? E o vină Colectiv-ă.

 

Punct și de la capăt. Reiau. Colectiv e un film care trebuie văzut, așa cum trebuie să votezi. Ne privește pe toți. E o responsabilitate civică, datorie a societății civile, nu discut aici calitățile cinematografice, ci conotațiile social-politice. Filmul nu este despre evenimentul în sine, ci despre ceea ce urmat și ceea ce a declanșat, scandalul Hexipharma, odiseea lui Călin Tolontan și a ziariștilor de la Gazeta Sporturilor, cei care au început investigațiile și le-au continuat curajos, cât și ale ministrului Vlad Voiculescu. A-l vedea și comenta este o datorie față de victimele nevinovate, față de un sistem care nu funcționează și o țară care încă e într-o degringolată maximă. Ne privește pe toți, da.

*Colectiv rulează la Brașov la Cinema One și va fi proiectat la Cinemateca Patria pe 20 martie.

Recenzie semnată de Alin Ludu Dumbravă