Povești din București | Parcul Natural Văcărești - Delta apărută între betoanele din București

Bucureștiul a devenit în ultimii ani acest oraș super aglomerat, extrem de poluat, în care pe fiecare petic de pământ apare o construcție.E beton peste tot și pe zi ce trece pare că devine din ce în ce mai neprietenos cu toate formele de viață, fie că e vorba de plante, animale sau oameni.

De aceea această poveste e cu atât mai surprinzătoare și interesantă, pentru că, când nimeni nu se mai aștepta la o minune, ea s-a întâmplat chiar sub ochii noștri: o deltă imensă și plină de viață a luat naștere între betoanele din București.

Este vorba despre ceea ce astăzi poartă numele de Parcul Natural Văcărești.Povestea lui începe în 1986, când pe acest teren se afla o zonă periferică a Bucureștiului, cu locuințe modeste și grădini întinse. O parte dintre străzile din acea mahala s-au păstrat până astăzi: Glădiței, Povestei sau Lunca Bîrzești. Însă regimul comunist a avut planuri mărețe pentru această parte a Bucureștiului: o amplă lucrare hidrotehnică, similară cu cea de la Lacul Morii. S-au făcut expropieri și s-au demarat lucrările. Digul betonat a fost terminat, iar Lacul Văcărești ar fi urmat să fie alimentat din Argeș, prin lacul Mihăilești, pe o distanță de 27 de km. Dar, când a început inundarea zonei cu apă din Dâmbovița, s-a descoperit că terenul de aici nu putea reține apa pe termen lung și astfel a luat naștere o mlaștină, care mai apoi s-a transformat întro „Deltă”. După Revoluție proiectul a fost abandonat complet. Nimeni nu s-a mai atins de această zonă, ceea ce le-a permis speciilor de plante și de animale sălbatice să-și revendice întreaga zonă.

Prin 2012 s-a descoperit că Delta Văcărești adăpostea un număr impresionant de specii de păsări, dintre care unele rare, dar și vidre, vulpi, șerpi, nevăstuici etc. Acesta a fost și anul în care s-a constituit o echipă de specialiști în arii protejate ce și-a însușit misiunea de a transforma această zonă într-un parc natural.  Întreaga documentație necesară propunerii de înființare a ariei naturale protejate este gata în 2013 și primește, într-un final, avizul Academiei Române pentru cele 184 de hectare de „pământ viu”. Astfel Parcul Natural Văcărești devine prima arie protejată din mediul urban din România.

În 2014 Consiliul General al Municipiului București acordă un vot pozitiv propunerii de înființare a Parcului Natural Văcărești, dar decizia este blocată de prefect din cauza unor șicane politice și, cel mai probabil, unor interese imobilare în zonă.

Abia în 2015 Consilierii Primăriei Generale a Municipiului București votează în unanimitate constituirea Parcului Natural Văcărești. Tot în acest an statul român câștigă procesul cu firma care concesionase în 2003 întreaga suprafață pe o perioadă de 49 de ani, dreptu urmare întreaga zonă revine în administrarea Ministerului Mediului, prin Apele Române. În 2016 de înființează Parcul Natural Văcărești prin hotărâre de guvern, iar în luna mai a lui 2017 Asociația Parcului Natural Văcărești preia administrația.

Acum „delta” poate fi vizitată prin tururi ghidate organizate de echipa Asociației Parcul Natural Văcărești, în anotimpurile calde.
Un tur durează aproximativ 2 ore și este ghidat de specialiști biologi, ornitologi sau ecologi.

Ce poți vedea aici? Specii din mai multe grupe (mamifere, păsări, reptile și amfibieni, pești, insecte), reprezentând, alături de speciile floristice, un ecosistem aflat în stare de echilibru natural, prin prezența tuturor treptelor piramidei trofice.

Dintre nevertebrate, datele actuale cuprind reprezentanţi din şase ordine de insecte: Odonata, Orthoptera, Mantodea, Heteroptera, Coleoptera şi Hymenoptera. O specie nouă pentru fauna României a fost identificată aici (Tetramesa variae) şi alte trei specii au fost semnalate pentru prima oară în partea de sud a ţării (Tetramesa cereipes, Bruchophagus astragali şi Systole tuonela). În cifre: 157 de specii de păsări, 333 de specii de plante, 13 specii de mamifere, 12 specii de moluște, 5 specii de reptile, 6 specii de amfibieni, 7 specii de pești, 113 de specii de insecte.

credit photo: Helmut Ignat

Unde e Parcul Natural Văcărești? El se întinde între Vitan și Berceni, de la Mihai Bravu la Autovit și în jos spre Piața Sudului. În colțul sau de sud-vest se află Sun Plaza (pe locul fostei Mănăstiri Văcărești). În colțul de nord-vest se înalță blocurile zonei rezidențiale Asmita Gardens. Accesul în parc se poate face din fața Complexului Asmita Gardens (acces pedestru) sau din Strada Săvinești (acces pedestru și pentru biciclete).

Iubitorii plimbărilor cu bicicleta pot opta pentru parcurgerea traseelor de bicicletă, amenajate pe coama digului – ”Belvedere” și în interiorul parcului – ”Printre bălți”. Acestea au o lungime totală de 8 km și sînt prevăzute la intersecții și din loc în loc cu indicatoare care arată direcția și distanța pînă la următorul punct de orientare.

Material semnat de Gruia Dragomir, redactor Zile și Nopți București