TRAVEL&MUSIC | Cum să te pierzi în Amsterdam pe muzica lui Eric Clapton

 

Pe timp de vară, orașul Amsterdam se transformă într-o oază de verdeață, iar străzile par să găzduiască non-stop un fel de festival care celebrează cultura urbană de toate felurile. Diversitatea e la ea acasă, iar vara acest lucru se vede cel mai bine în cel mai popular oraș al Olandei. Bineînțeles, dacă tot ajungi în Amsterdam e recomandat să vizitezi măcar unul dintre faimoasele coffee shop-uri, asta ca să înțelegi care e treaba cu mirosul înțepător și intrigant de pe străduțele orașului. Până la urmă, olandezii sunt foarte deschiși la minte în ceea ce privește felul în care alegi să te relaxezi. Deci, poți să-ți permiți pentru o zi să uiți de toate ideile preconcepute ale minților închise. 

Revenind la chestiuni mai turistice, trebuie să știi că Amsterdamul este un labirint în care te poți pierde ușor în rătăciri ciclice. Asta pentru că, dacă-l privești de sus, orașul arată ca o secțiune transversală printr-un bulb de lalea, cu numeroasele sale străduțe și canale (aproape) concentrice.

Și asta ți-aș și recomanda: să descoperi acest oraș pierzându-te în el. Crede-mă, va fi o aventură de neuitat. Și poți face asta într-un city break în iunie, când în oraș ajunge și turneul lui Eric Clapton, un artist legendar a cărui muzică are un ecou aparte în acest minunat oraș. 

Iată cum să te „pierzi organizat” prin Amsterdam, pe muzica lui Clapton, într-un fel de warm-up sau after party la concertul său de pe 19 iunie, de la Ziggo Dome (superba sală polivalentă a olandezilor).

Închiriază o bicicletă, pune-te pe o pistă de biciclete și pedalează cât te țin picioarele („Can't Find My Way Home”). Îți vine sau nu să crezi, Amsterdam a fost un oraș mai sufocat de trafic decât Bucureștiul. Dar asta se întâmpla în anii 1960, iar atunci olandezii au organizat proteste până când autoritățile au început să transforme orașul într-unul din ce în ce mai prietenos cu bicicletele. Astăzi este un paradis al transportului alternativ, iar olandezii merg pe 2 roți mai bine ca pe 2 picioare.

Descoperă orașul cu un tur cu barca pe canale („My Father`s Eyes”). Rețeaua de canale a Amsterdamului face parte din patrimoniul mondial al UNESCO și este mai circulată ca rețeaua de drumuri din interiorul orașului.

credit photo: S.Borisov / Shutterstock.com

De asemenea, aceasta trece pe lângă toate monumentele și clădirile importante din oraș, așa că un tur cu barca nu este o opțiune, ci o obligație.

Încearcă să traversezi toate cele 1200 de poduri din Amsterdam („Layla”). Iată o provocare (imposibilă) chiar și pentru un olandez. Având atât de multe canale, Amsterdam are foarte multe poduri, unele vechi de peste 400 de ani, altele moderne, unele romantice, altele cu povești tragice etc. Ce vreau să spun este că fiecare pod din Amsterdam are o poveste de spus despre acest oraș. A, și pe timp de noapte, toate podurile din oraș sunt luminate superb.

Cursă Blue Air: 19 - 21 iunie ~ 2.400 lei (în funcție de perioada în care cumperi biletele)

Cazare: B&B Zuid Oost Heesterveld (8.6 Fabulous) 1,046 lei / camera dublă

Bilet concert:  95 de euro

Material realizat de Gruia Dragomir, redactor Zile și Nopți