#bucharestoffline | Supermarket, Crângași : Luni, ora 13.20

În a cincea zi de distanțare socială cauzată de pandemia care se răspândește prin toate ecranele din jurul nostru, ies precuat din casă să mai cumpăr una, alta. Cu mănuși chirurgicale și mască, firește.

Totul bine. Hârtie igienică este, cafea este, apă plată este. Doar mălaiul lipsește, hm. Românii se întorc la mămăligă în vremuri de restriște, mă gândesc.

La raftul cu ciocolată, o fată își face selfie-uri. Pe culoarul cu rafturi de conserve o doamnă tânără, îmbrăcată sportiv, cu masca chirugicală de rigoare își umple căruțul de conserve cu mazăre. Încerc să le număr dar mă plictisesc. Aș face pariu că va avea mazăre până în toamnă, cel puțin.

La raionul de băuturi, doi burtoși din cartier pe care-i văd mereu în foișorul din spatele blocului își încarcă cele două cărucioare de cumpărături cu baxuri de bere.

  • Așa mai zic și eu să lucrezi de acasă, hohotește unul dintre ei. Amândoi râd satisfăcuți.

Doamnei de la casă i se văd, pe deasupra măștii chirurgicale, cearcănele grijilor de ani și ani de zile. O întreb dacă e plătită în plus în perioada asta riscantă pentru toți angajații din supermarketuri. Îmi spune că nu. Sigur, se iau niște bani dacă faci ore suplimentare. Asta face și ea de când a început nebunia. Unele colege și-au luat concedii fără plată de teamă.

La ieșire, doi puști se trag unul pe altul de măștile chirugicale și râd ca mânjii. Unul îi zice celuilalt :

  • Bă, îți dai seama ce ușor e să jefuiești o bancă în perioada asta în care toată lumea are mască ?!
  • Bă, ce deștept ești. Poate n-ai aflat încă dar cică se închid și băncile, fraiere. Etc.