Industria muzicii live | Opțiuni alternative care vă pot ajuta să vă diversificați veniturile

Odată cu anularea și amânarea concertelor, indiferent de capacitatea locației, toti cei care trăiesc din industria muzicii live, de la artiști la promoteri, simt deja pierderea veniturilor.

Având în vedere măsurile care interzic adunările mari de oameni care vor dura probabil câteva săptămani, am realizat o listă cu câteva opțiuni alternative care vă pot ajuta să vă diversificați veniturile:

Vânzarea de merchandise pe site-ul vostru, pe social media sau prin intermediul magazinelor online, ex. Bandcamp - cele mai multe produse vândute sunt CD-uri, Vinyl-uri, chiar și casete. Populare sunt si:

Tricourile și hanoracele

Rucsacurile și sepcile

Posterele

Insignele, stickerele, brelocurile

Cănile

Oferiți produse la diferite prețuri pentru a satisfice nevoile tuturor fanilor. De asemenea, încercați să faceți pachete cu mai multe produse și să oferiți reduceri. Dacă un fan cumpără un tricou, probabil o să primiti 100 RON, dar dacă oferiți un pachet cu un tricou, sticker si CD, puteți primi 150 RON și toată lumea câștigă.

Promovarea și monetizarea concertelor online – Concertele online au început să devina un mod foarte bun de a susține un concert pentru public și de a genera venituri. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să promovați un link de unde fanii pot cumpără merchandise, chiar în timpul livestream-ului. De asemenea, exista platforme online care pot lua fanilor o taxa de participare la livestream. Câteva dintre acestea sunt:

Twitch

Stagelt

IBM

Social Media:Facebook live, Instagram Live, YouTube. Aceste site-uri sunt mai greu de monetizat, însă puteți seta un “borcan de tips” pe site-ul vostru .
Tip Jar și Donații- Diverite platforme oferă posibilitatea de a lasă bacșiș atunci când cineva asculta discografia, când se uita la un show live sau doar pentru că vor să vă șuștină.

Câteva variante sunt:

Songtradr

Jamjar

DigitalTipJar

Susținerea prin donații a unui viitor album sau turneu – Crowdfunding-ul este o modalitate foarte buna de a finanță un viitor proiect muzical. Atunci când o campanie de acest tip este făcută corect, vă poate aduce resursele de care aveți nevoie pentru a lansa următoarea idee muzicala.

Câteva platforme utile sunt:

Indiegogo

Kickstarter

ArtistShare

 Sincronizarea Licențelor- Asta înseamnă că puteți fi plătiți atunci când un catentec este folosit într-un alt video(ex. YouTube sau Vimeo).
De exemplu, daca cineva încarca conținut pe o platforma, iar acesta include și cântecul vostru, trebuie să primiti o taxa.
Oferirea de lecții de muzica online - Oferirea lecțiilor poate fi o modalitate excelența de a vă creste veniturile. Puteți da lecții prin intermediul a mai multe platforme, cum ar fi Skype, Google Hangouts, Whatsapp, sau utilizând platforme pentru grupuri mai mari, iar oamenii pot plati direct prin intermediul site-ului dumneavoastră.
Oferirea serviciilor de creație contra-cost – Puteți compune materiale pentru reclame, apeluri în așteptare etc.

Fan Subscriptions – le oferă fanilor o modalitate de a vă susține activitatea prin donarea unor sume mici în schimbul unor mici recompense. Pe lângă faptul că vă oferă un venit anticipat și constant, aceste stategii cresc și implicarea fanilor și loialitatea în comunitatea voastră.

Patreon este cel mai popular site pentru aceasta strategie, însă Bandzoogle este o alternativa care nu oprește niciun commision.

Puteți folosi Patreon care vă poate oferi următoarele:

O pagina de profil proprie unde se pot posta updates si content

Servicii de mesagerie si forumuri(inclusive o baza de date cu e-mailurile fanilor abonati)

Management pentru crearea si vanzarea de merchandise exclusiv

Permite customizarea a mai multe pachete de subscription customizabile pentru fani

Permite realizarea unor promotii cu valabilitate limitata

Ofera workshop-uri dedicate artistilor pentr un management mai bun al paginilor de profil

Sugereaza oportunitati de marketing bazate pe activitatea paginii

Ofera statistici ale paginii

Are si o aplicatie pentru mobil, pentru a putea fi usor de urmarit

Plata se poate face lunar sau customizat, la cerere.

sursa:METALHEAD

credit photo www.clevescene.com