Ce film românesc vedem azi? 26.03. „Nu te supăra dar...” al Adinei Pintilie

Poate câțiva dintre voi aveți în perioada aceasta mai mult timp liber. Sigur, mai mult timp liber nu se traduce în atenție sporită non-stop și dorință să faceți toate lucrurile pe care nu le-ați făcut până acum, dar poate înseamnă timp să luați o pauză.

Pentru cei care vor să recupereze câteva filme românești, astăzi vă recomand o alegere de pe platforma online CINEPUB, unde puteți viziona gratis scurtmetraje sau lungmetraje, discuții și conferințe. În contextul popularizării platformelor VOD, misiunea CINEPUB de a aduce mai aproape pubicul de filmele românești este de apreciat mai ales pentru calitatea conținutului accesibil fără plată.

Adina Pintilie este directoarea artistică și curatoarea Bucharest International Experimental Film Festival, dar numele ei este asociat adesea cu Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă, film din a cărui echipă au făcut parte actorii Laura Benson, Tómas Lemarquis și Dirk Lange. Pelicula a câștigat în 2018 Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.

Nu te supăra dar... este un documentarul pe care Adina l-a regizat în 2007 și în care urmărește relația unora din pacienții Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Călugăreni. Cadrele statice observaționale sunt construite pictural, iar privirea asupra rezidenților este empatică și nonintruzivă. Filmul nu intenționează expunerea hibelor sistemului sanitar, ci redarea enclavei sociale în care regulile de viață ale pacienților sunt schimbate. Asistăm la mese, la plimbări și la discuții despre natură și oameni. Chiar așa, „cum oprești tu ploaia?”.

Filmul  este rezultatul Aristoteles Workshop și a făcut înconjorul pământului în zeci de festivaluri: Locarno Film Festival 2007-Filmmakers of the Present Competition, Golden Dove Best Documentary, Award – Dok Leipzig 2007, IDFA Amsterdam 2007 – Best of Fests, Best Woman Director Award – International Film Festival of Contemporary Cinema Mexico 2008, Montpellier International Film Festival 2007, Namur International Film Festival 2007, Warsaw International Film Festival 2007, Trieste Alpe Adria International Film Festival 2008, Thessaloniki International Documentary Film Festival 2008, Dokfest Munchen 2008, Moscow International Film Festival 2008, Sarajevo International Film Festival 2008.

Puteți urmări documentarul integral aici:

 

Denisa Velicu, redactor