Jurnal de București | Plimbările mele virtuale prin galerii

Dintre toate lucrurile care îmi lipsesc în această perioadă, vizitarea muzeelor revine recurent. Nu mi-e dor neapărat de forfota specifică perioadelor în care se putea circula liber, ci de acțiunea în sine de a contempla în voie lucrări sau amplasamente speciale.

Dar (și) pentru asta s-a inventat Google Arts & Culture, care ne oferă posibilitatea de a vizita virtual galerii și colecții fabuloase de la noi și de aiurea.
Practic, putem să vedem, la o rezoluţie imensă, opere de artă din muzee minunate din întreaga lume, ba chiar să ne facem propriile noastre galerii, pe care să le partajăm în reţelele de socializare (în treacăt fie spus, tot navigând virtual, am descoperit că mi-am făcut cândva o galerie de nuduri realizată de artiști celebri, de la Giorgio de Chirico la Fernando Botero). Ceea ce continuă să mă frapeze e minunea tehnică prin intermediul căreia putem ajunge în locuri inaccesibile altminteri, ba chiar să le vedem mult mai în detaliu decât ni s-ar permite în realitate - presupun că dacă aș fi mers la Stonehenge, nu m-aș fi putut apropia de celebrele pietre chiar atât de tare și nici n-aș fi avut perspective de 360 de grade.

Iată, bunăoară, un loc pe care, spre rușinea mea, nu l-am vizitat fizic: Muzeul Național Cotroceni.

credit photo: http://www.muzeulcotroceni.ro/

Pe platforma Google Cultural Institute, pot vedea cinci expoziții online, una mai frumoasă și mai interesantă decât alta: Moștenirea regăsită a Mănăstirii Cotroceni, Sistemul românesc de decorații naționale, Pictura românească a secolului XX, Destinul Palatului Cotroceni, Regina Maria și minunatele costume tradiționale. Alt avantaj evident al vizitării de acasă e că poți hălădui la nesfârșit, pentru că nu se închide niciodată.

Un loc de care mi-e nespus de dor e Muzeul Ţăranului Român. Ei bine, eu și amatorii de artă de pe tot globul putem vedea de acasă expoziția de aici, dedicată costumului tradițional românesc și să facem „zoom” pe excepționalele piese din colecție.

credit photo: descopera.ro

Și acum vă rog să mă scuzați: vreau să dau o raită pe la Taj Mahal, pe la The Museum of Modern Art (MoMA) din New York, iar mai pe seară, prin peștera Chauvet din Ardèche, locul care găzduiește cele mai vechi forme ale artei umane. Prin picturile ei, care descriu animale preistorice și oameni, peștera Chauvet a fost supranumită „Capela Sixtină preistorică” și a primit statutul de patrimoniu mondial UNESCO în 2014. Cred că mă prinde noaptea de-a binelea pe-acolo, pentru că în proiectul Chauvet: Meet Our Ancestors sunt 54 de expoziții, cu 350 de piese de artă digitalizate.

Material realizat de Horia Ghibuţiu