Ce film vedem astăzi? 27.03- Suflete moarte, r. Wang Bing

Poate câțiva dintre voi aveți în perioada aceasta mai mult timp liber. Sigur, mai mult timp liber nu se traduce în atenție sporită non-stop și dorință să faceți toate lucrurile pe care nu le-ați făcut până acum, dar poate înseamnă timp să luați o pauză.


Dacă în această pauză vreți să vedeți un film selecționat în unele din cele mai prestigioase festivaluri de film, propunerea de astăzi vine de la MUBI, o platformă VOD frecventată de cinefili și pasionați de film pentru selecție curatorială la cele mai înalte standarde. De la cele mai importante nume avangardiste până la favoritele vestivaliere recente, MUBI pune la dispoziție un film nou în fiecare zi, pe care îl aveți la îndemână o lună întreagă.Capodopera cinematografică a lui Wang Bing, „Suflete moarte”, un film de aproape 10 ore despre mărturiile supraviețuitorilor lagărelor din deșertul Gobi din timpul regimului lui Mao Zedong, a fost divizat online în trei părți pentru urmărirea mai facilă.


Dacă vă întrebați de ce are o lungime atât de mare, răspunsul a venit în urma proiecției filmului în cadrul One World Romania din 2018, când criticul de film Andrei Gorzo a specificat că montajul în cazul „Suflete moarte” este folosit într-o manieră aparte, care nu cenzurează amintirile supraviețuitorior, regizorul având intenția de a reda exact durata interviurilor din momentul în care au fost făcute. Deși imaginea a fost realizată cu o cameră amatoricească (pentru facilitatea deplasări materialului în interiorul Chinei care pune sub observație producțiile profesioniste), ea atribuie metafore vizuale prin fluiditatea și textura naturii ei.


Filmul a circulat festivalier în cadrul Cannes Film Festival 2018, Toronto International Film Festival 2018 , São Paulo International Film Festival 2018, Mar del Plata International Film Festival 2018, Doclisboa International Film Festival 2018 și Busan International Film Festival 2018.


Dacă vă hotărâți să îi dați o șansă, Cinema Muzeul Țăranului vă oferă 3 luni de cinema online printr-un nou parteneriat cu MUBI și pun la bătaie 100 de abonamente primelor 100 de persoane care accesează link-ul https://mubi.com/muzeultaranului


Vizionare plăcută!


Denisa Velicu, redactor