#bucharestoffline | Piața Crângași : Vineri, ora 13.30

Mă pregătesc pentru ceva ce altădată era o banală corvoadă, iar acum e o adevărată gherilă urbană: un drum până la piață.

Ies din casă cu mănuși și mască chirurgicale și transpir instant sub soarele îndrăzneț de martie. Dar, hei, am declarația pe propria răspundere în geantă și multe alte acte doveditoare. Mă simt de neoprit.
În spatele blocurilor, vecinii mei ignoră cu veselie lockdown-ul, sparg semințe și se înjură copios în jurul unor beri:

  • Lua-te-ar coronavirusul, Titi, dă-o dracului de declarație, du-te și tu și mai ia două sticle!

Pe stradă, puținii trecători, mascați toți, se feresc unii de alții. O doamnă, simțindu-mă că mă apropii din spate, se dă doi metri în dreapta ca să-mi facă loc.

La intersecție, un polițist tânăr și dolofan, fără mască și fără mănuși, vorbește la telefon din mers:

  • Da, mă, mamă, am apărut și la televizor ieri. Cum cu ce? Cu virusul. Cum n-ai văzut, nu ți-am dat mesaj să te uiți?!

Mă opresc la bancomat să scot niște cash pentru piață. „Dacă veniți din țăți aflate în zona roșie afectată de COVID 19, salutați-ne de pe partea cealaltă a geamului!” scrie pe afișul mare de la intrarea în bancă. Un domn trage nervos din țigară cu ochii în afiș.

  • Ce nesimțiți, bă, auzi, salutați-ne de pe partea cealaltă a geamului. Grijania ma-mii voastre!

La intrarea în piața, paznicul se uită ironic din capul scărilor la o bătrânică ce apucă să urce două trepte:

  • Alooo, pe partea ailaltă, mamaie! Nu vezi că aici scrie ieșire? Și ce cauți la ora asta p-afară, e aproape 14, ai voie afară decât până la 13.

De pe trotuar se apropie de scări un domn solid, cu tâmplele albe:

  • Alo, domnu’ Chuck Norris, vorbește frumos, că până trece virusul ieși și tu la pensie. ‘Tu-vă starea de urgență-n cur, toți bodyguarzii se cred milițieni acum. Etc.

#bucharestoffline cu George Mihalcea, un bucureştean devenit dintr-un ploieştean, jurnalist de radio de 17 ani, cu 15 ani de Radio Guerrilla, convertit recent la Smart Radio, jurnalist de film la cinemap.ro, autor de proză scurtă la editura Trei, care iubeşte Bucureştiul - vorba lui Caragiale - cum iubeşte sclavul lumina şi orbul libertatea.