Ce film românesc vedem astăzi?- „Toată lumea din familia noastră” de Radu Jude

Poate câțiva dintre voi aveți în perioada aceasta mai mult timp liber. Sigur, mai mult timp liber nu se traduce în atenție sporită non-stop și dorință să faceți toate lucrurile pe care nu le-ați făcut până acum, dar poate înseamnă timp să luați o pauză.

Pentru cei care vor să recupereze câteva filme românești, astăzi vă recomand o alegere de pe platforma online CINEPUB, unde puteți viziona gratis scurtmetraje sau lungmetraje, discuții și conferințe. În contextul popularizării platformelor VOD, misiunea CINEPUB de a aduce mai aproape pubicul de filmele românești este de apreciat mai ales pentru calitatea conținutului accesibil fără plată.

„Toată lumea din familia noastră”, film regizat de Radu Jude, a avut premiera mondială în 2012 în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Berlin (secțiunea Forum). Lungmetrajul s-a bucurat, printre altele, de Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo (2012), Marele Premiu Bayard d’Or și  Premiul pentru Cel mai bun actor – Festival International du Film Francophone de Namur (2012), premiul pentru cel mai bun lungmetraj de ficțiune – Philadelphia Film Festival (2012) și premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film – Jameson CineFest – Miskolc International Film Festival (2012). În cadrul Galei Premiilor Gopo din 2013, i-au fost acordate premiile pentru: Cel Mai Bun Scenariu (Radu Jude, Corina Sabău), Cel Mai Bun Regizor (Radu Jude), Cel Mai Bun Film (Ada Solomon, Radu Jude), Cel Mai Bun Actor in Rol Principal (Șerban Pavlu), Cea Mai Bună Actriţă în Rol Secundar (Mihaela Sîrbu), Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar (Gabriel Spahiu).

Radu Jude este cunoscut pentru filmele de ficțiune și documentarele care abordează teme socio-politice: „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (propunerea României pentru o nominalizare la Oscar în 2019, „Țara moartă” (cel mai de succes documentar românesc al anului 2017), „Aferim!” (nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film la categoria „cel mai bun scenariu european”) și cel mai recentul „Tipografic Majuscul” (prezentat în premieră în în selecția Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2020). 

În „Toată lumea din familia noastră”, avem acces în interiorul relației disfuncționale a unui cuplu divorțat. Fosta soţie a lui Marius, Otilia, s-a recăsătorit cu un contabil împreună cu care o crește pe Sofia (fiica de 5 ani). Vizitele lui Marius sunt reglementate legal și timpul pe care îl poate petrece alături de Sofia este limitat, așa că atunci când vrea să plece în vacanță la mare cu fiica lui, nu stă de două ori pe gânduri, mai ales că a aflat că fosta soție nu e acasă.

Criticul de film Iulia Blaga afirmă că „Radu Jude vede monstruos relaţiile de familie din România de azi şi le mai pune şi sub o lupă care le măreşte grotescul. Beneficiind de interpretări memorabile – mai ales cea a lui Şerban Pavlu -, al doilea lungmetraj al regizorului înfăţişează în cheie tragi-comică nucleul bolnav al societăţii româneşti. Paradoxal, la fiecare nouă vizionare drama se topeşte într-o comedie tot mai (ne)bună.”

Din distribuție fac parte Șerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu, Gabriel Spahiu, Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu și Alexandru Arșinel.

Filmul integral îl puteți vedea aici:

 

 

Denisa Velicu, redactor