Mutanţi în noua realitate... realitatea noastră

În primele zile ale lunii martie lansam noul număr al revistei cu o copertă dedicată cinefililor consumatori de SF şi comics-uri fiindcă anunţam premiera unui film îndelung aşteptat, Noii mutanţi, menit să trezească din nou interesul pentru universul ‘X-Men’, mutanţii aflaţi în conflict cu oamenii obişnuiţi, incapabili să îi accepte în societate pentru simplul motiv că, genetic, sunt altfel decât ei. Căci despre asta e vorba în esenţă în populara şi longeviva franciză iniţiată ca pur entertainment escapist la început de mileniu, dar în 2020 nu e nevoie să fii un fan al lui Wolverine & Co. pentru a avea măcar o vagă idee că eterna problemă a fictivilor mutanţi este supravieţuirea ca individualităţi izolate într-o lume în care majoritatea ‘normală’ are dificultăţi în a asimila ‘anomaliile’ generate de evoluţia speciei umane.

Nu aveam cum să ne imaginăm însă în februarie, când pregăteam acel număr din Zile şi Nopţi, că propria noastra realitate, una din care nu putem evada decât iluzoriu, se va schimba atât de radical şi de dramatic într-un timp atât de scurt şi că vom fi obligaţi, din cauza şocului produs de pandemie, să acceptăm faptul că doar transformarea noastră, a majorităţii oamenilor de pe această planetă, prin... mutaţii - în fondul nostru şi nu doar în aparenţă -, reprezintă singura soluţie pentru depăşirea unei crize care ne afectează individual şi la nivel de grup în mod nediscriminatoriu. În realitatea noastră nu NOII MUTANŢI ne salvează de un nenorocit de coronavirus care suferă şi el circa două mutaţii lunar ci înţelegerea faptului că NOI SUNTEM MUTANŢII, sau mai bine zis că noi trebuie să devenim mutanţi printr-un reboot al propriului sistem de valori şi de gândire (reboot, nu restart) în raport cu societatea în care suntem integraţi, cu comunităţile de care aparţinem, cu noi înşine.

Redefinirea forţată de împrejurări a modului în care abordăm şi absorbim acum o experienţă cotidiană, indiferent de natura acesteia, generează mutaţii ireversibile în plan psihologic şi comportamental, inevitabile, în structura intimă a fiecăruia dintre noi. Lumea în care trăim nu va mai fi la fel după stingerea acestei crize, asta e cert, în primul rând datorită faptului că noi nu o vom mai privi la fel. Cum se vor rasfrânge aceste mutaţii asupra formelor de expresie din cultura pop(ulară) şi a experienţelor oferite de contactul cu acestea? Cum şi pe ce căi un producător, creator sau performer îşi va găsi (din nou) un public larg în contextul în care majoritatea va fi formată din “noi... mutanţi(i)”? Rămâne de văzut. Un lucru ştim însă sigur: în realitatea noastră, X-Men sunt cei care-şi pun peştişorul în borcan ca să aibă o justificare să îşi plimbe pe-afară animalul de companie. Icsmenii dintre noi sunt de fapt cei imuni la mutaţii.

Material realizat de Ioan Big, Publisher Zile şi Nopţi