#ZILESINOPTIACASA | yoLga - Olga Török în variantă Dance

y o L g a este o sesiune de yoga combinată cu mișcări Pop, menită să exploreze modul în care canalele de muzică mainstream (precum 90's MTV) ne-au amprentat un anumit stil de dans, cum, fără a fi conștienți, repetăm un set dat de elemente. Medităm la banalitate, sondăm în arhiva de mișcări personale și examinăm abilitățile formate după tiparele date, o experiență profund umană, cum este dansul, ne deschide orizontul unui mod de conectare reală în spațiul virtual în care ne-am izolat cu toții.”, ne spune Olga Török, actriţă la Teatrul German de Stat din Timișoara ce colaborează și cu scena independentă a orașului bănăţean, un exemplu fiind META Spaţiu, pentru care a conceput atelierul de mișcare y o L g a. “Mişcări simple pentru o viaţă simplă.” Pe 27 martie, Olga (www.olgatorok.ro) a ţinut o primă sesiune online iar următoarea este programată pe data de 11 aprilie, probabil (cel mai ușor de aflat este să urmăriţi pagina META Spaţiu. 

 

credit photo: Claudiu Dunga

 

Cum de ţi-a venit ideea acestui mix inedit?

Numele atelierului-performance este o combinaţie simplă a numelui meu Olga și Yoga. Dansul este pentru mine o parte esenţială a vietii mele, dansez pe mese de la un an, cel puţin asta am văzut într-o poză de a mea. Yoga am început să fac în studenţie și a devenit o rutină săptămânală la mine. Așa am ajuns să găsesc multe asemănări între poziţiile yoga și mişcările dansului Pop.

Vezi VIDEO aici

Muzica Pop a anilor 80 și 90 nu mi-a plăcut deloc de fapt, însă gândindu-mă la conceptul y o L g a i-am găsit sensul, e muzica copilăriei mele pe care am reușit să o accept și să o prelucrez în acest atelier. Acum mi se pare foarte haioasă și foarte dansabilă. Alături de Mirela Stoeac Vlăduţi și Josepha Blanchet am gândit partea vizuală.

Ce trebuie să facem noi ca să (ne) simţim... yoLga?

Ca participanţii să guste cât mai mult din spiritul y o L g a îi îndemn să se îmbrace în haine neon, cu bentiţe pe frunte, sclipici pe bluze și pantaloni. Sesiunea www de vineri seara m-a surprins plăcut, fiecare s-a îmbrăcat în haine cât mai apropiate anilor 80 sau 90. Grupul devine omogen și fiecare dintre ei se simt speciali că fac parte din acest grup. ‘y o L g a presupune ca să ne copiem reciproc pentru un sincron perfect. y o L g a nu are forma sufletului ci forma corpului, y o l g a se performează și nu se trăiește.’... acestea sunt îndrumări din mantra y o L g a de la începutul sesiunilor. Participanţii au diferite nivele de dans, de la dansatori profesioniști la IT-iști. Chiar și copiilor le este recomandat acest atelier, cred că învaţă mult socializând prin dans cu alţii de vârste diferite. Îmi amintesc foarte bine că mama mea m-a luat la orele ei de aerobic pe la vârsta de 5 ani și că mi-a placut enorm să mă uit și să mă măsor în mișcări cu doamnele de la curs.

Şi după ce sesiunea se termină revenim la a ne plânge de milă că stăm în casă?

Sincer, aș mai rămâne după coregrafia finală la o petrecere cu participanţii y o L g a. Cheful care se înteţește în partea a doua a atelierului este cel mai bun început pentru un party.

y o L g a este interactiv chiar și online, iar participanţii sunt mai dezinhibaţi, fiind la ei acasă. Sesiunea de vineri m-a scos complet din dezolarea știrilor și din rutina acestor zile. Carantina poate fi și foarte distractivă, putem dansa și sta la un pahar de vorbă și pe zoom. Următoarea sesiune online, tot pe zoom.us, va fi Beer - y o L g a, o variaţiune și mai distractivă. Adulţii vor bea două beri în timpul exerciţiilor de yoga. Însă nu doar pentru că dezinhibă mai repede sau pentru că le dă un impuls celor care se feresc de yoga și mișcare în general, să participe, dar ne ajută să rămânem prezenţi, cu gândul la ceea ce facem. Ne concentrăm cu... corpul nostru. Gustul e un simţ la fel ca și văzul sau mirosul. E chiar de dorit să putem fi conștienţi de cât mai multe simţuri deodată. În rest, atelierul rămâne la fel. Şi înscrierea se face tot trimiţând un mail către metaspatiu@gmail.com cu adresa proprie de email. 

Ajută-ne să înţelegem mai bine ce este acest META Spaţiu la care te referi.

Asociaţia culturală și galeria de artă care a produs în forma finală y o L g a, META Spațiu, dezvoltă proiecte de artă contemporană pentru a sprijini și promova artiștii contemporani români și internaţionali. Prin evenimentele sale, META Spațiu dorește să consolideze și să sprijine dezvoltarea unui concept de galerie anti-gravitațională, deschisă experiențelor inovative, participative, interdisciplinare și multimediale. y o L g a este al treilea proiect, pe care l-am conceput împreună cu echipa META, celelalte două fiind performance-ul non eco friendly Bubble Gum Land și proiectul muzical Remix ID, care e în plină desfășurare încă. Cu yoLga am participat la mai multe festivaluri, printre care Embargo Fest și Plai.

De la o pasiune din copilărie la performance artistic nu treci chiar atât de uşor, cred eu. Ai avut posibilitatea să dansezi pe parcursul timpului şi la Teatrul German?

 

credit photo: Stefan Rudolf

 

Spectacolele în care m-am bâţâit, a se citi am dansat, m-am mișcat contemporan în spaţiu, sunt printre preferatele mele. Ca să menţionez câteva, ar fi derdiedans (concept Florin Fieroiu), Hotel PM (regia Andrea Gavriliu), Cabaret (regia Răzvan Mazilu). Iar dacă lipsește la vreun proiect coregraful, sar cu mare plăcere în ajutor, cum s-a întâmplat cu Fetiţa din bolul peştelui auriu, Pescăruşul sau Cameristele.

Nu ne rămâne atunci decât să ne înscriem pentru sesiunea Beer - y o L g a din 11 aprilie.

Ioan Big