PE GUSTUL NOSTRU | Farmecul neperisabil al alimentelor pentru situații de criză

Sigur, e o dovadă de grijă față de tine să mănânci în oraș, în locurile tale preferate, dish-urile tale preferate, iar lucrul ăsta – știu din propria-mi experiență - îți dă nu doar un confort fizic, ci te și echilibrează psihic uneori.

Dar ce te faci în astfel de situații de criză ca cea din ultima perioadă, când multe din cârciumile în care mâncai se închid sau își reduc activitatea, iar oamenii se panichează și iau cu asalt supermarketurile lăsând goale rafturile de corserve și alimente de bază?!

Mi-am adus aminte că, în urmă cu trei, patru ani, am avut o lungă perioadă în care, având vreo trei joburi, a trebuit să mă organizez aproape militărește în privința hranei de zi cu zi. Au fost multe luni în care, de luni până sâmbătă, uneori chiar duminică, plecam dimineața și mă întorceam noaptea. În plus, de ce mai multe ori, în weekenduri eram plecat peste tot prin țară. Și atunci, cumva firesc, am fost obligat să mă adaptez unei situații în care nu aveam timp să ajung prea des la piață sau în supermarket. Prin urmare, trebuia să am în casă alimente neperisabile și hrănitoare care să mă ajute să trec cu bine peste perioada aceea de consum mare de energie. Cumva, e cam ceea ce trăim în aceste zile de autoizolare sau de carantină. 

Cam așa arată lista alimentelor pe care am învățat că e bine să le ai tot timpul în casă, în situații de criză de orice fel:

  • Mierea. E unul dintre alimentele mele preferate. Este micul dejun ideal în absolut orice combinație. Niciodată din supermarket, întotdeauna din piață sau chiar de pe marginea drumului când te duci spre țară, de la apicultorii care încă se încăpățânează să n-o dilueze. Dacă se zaharisește o lași câteva minute într-un vas cu apă caldă. 
  • Susan, mac, semințe de in etc. Una din combinațiile mele preferate dimineața rămâne felia de pâne unsă cu miere și presărată cu susan și mac.
  • Ulei de măsline. În ultimii ani mi-am făcut bunul obicei de a-mi lua câte 5-10 litri de la familia la care trag de obicei în gazdă când merg în Grecia. Bătrânii familiei de greci – mai sprinteni decât mulți de vârsta mea - spun că sunt așa vioi fiindcă, iarna, în fiecare dimineață, beau două guri de ulei pe stomacul gol. Au fost multe dimineți în care, la micul dejun, am mâncat pâine unsă cu ulei de măsline și alune de pădure sau nuci și m-am simțit ca un sportiv de performanță toată ziua.
  • Nuci. Nu există fericire mai mare în vremuri de criză decât atunci când descoperi pe balcon sacul cu nuci sau alune de pădure trimis de rudele de la țară.
  • Fasole boabe. Unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Nu vă panicați dacă nu știți s-o preparați. Sunați-i pe ai voștri sau căutați online o rețetă. E mai simplu decât ați crede.
  • Murături și gemuri/dulcețuri făcute în casă. Neprețuite. Dacă n-aveți încă un spațiu în casă care să semene cu o cămară, e bine să țineți cont de ele data viitoare când amenajați.

Material semnat de George Mihalcea 

sursă photo brico.depot