Experienţa condusului pe celălalt sens al drumului

Pandemia ne-a bulversat modul de viaţă. Până nu demult plecam de la serviciu spre casă cu dorinţa de a evada apoi cât mai repede în oraş iar acum ne grăbim spre căminele noastre cu speranţa că nu va trebui să mai ieşim afară nici după o pâine. Bucureştiul ne apasă, apropierea celorlalţi ne sperie, o atingere ne îngrozeşte. Ne baricadăm în case, vulnerabili la bombardamentul cu mesaje despre letalul covid. Aici putem să ne ascundem în propria carapace precum ţestoasele şi să lăsăm frica să ne consume raţiunea sau, dimpotrivă, să aplicăm tactica ‘cui pe cui se scoate’ şi să ne ghiftuim cu ficţiuni menite să ne anestezieze anxietăţile arătându-ne că alţii o păţesc mai rău.
Există însă şi perspectiva ‘părţii pline a paharului’, ce poate fi însuşită cu o brumă de luciditate, bun simţ, logică şi ceva... umor, în încercarea de a ne remodela stilul de viaţă în baza multor experienţe ce aşteaptă a fi (re)descoperite.

În agitata noastră existenţă cotidiană poate că n-am apucat să experimentăm relaxarea prin yoga, poate că nu ne-am lăsat angrenaţi într-unul din jocurile copiilor noştri sau poate n-am dat atenţie cărţii pe care o citeşte partenerul nostru de viaţă... sunt enorm de mulţi ‘poate?’ care, în cazul fiecăruia dintre noi, echivalează cu ‘sigur nu!’. Dar de ce n-am face-o şi n-am explora şi alte experienţe decât cele cimentate deja în rutina personală, acum, când ‘OUT’ s-a transformat în ‘IN’, iar noi trebuie să ne adaptăm? Căci Bucureştiul e acum casa noastră. La propriu. Ne lipsesc prietenii dar rămânem în contact cu ei prin social media, ne lipsesc cântările din cluburi însă începem să le avem live pe net, ne lipsesc cinele în oraş dar multe restaurante şi-au pus la punct serviciul de delivery... dar cel mai mult ne lipsesc totuşi spectacolele, cu toate că avem deja propuneri interesante, zilnic, pe online.

Calitatea receptării unui performance “pe viu” nu va putea fi suplinită niciodată de o transmisie video însă, pe de altă parte, am ratat oricum destule fiindcă poate n-am prins bilete la montările lui Andrei Şerban de la Bulandra, n-am ştiut cât e de fascinant show-ul coregrafic conceput de Andrea Gavriliu la unteatru, nu ne-a permis timpul să ajungem într-o seară la Comedie sau am aflat de Dorian Gray-ul de la Odeon abia după ce ieşise din repertoriu. Aşa că avem acum o şansă să recuperăm acea experienţă culturală, chiar dacă ne e accesibilă într-o formă surogat.
Şi mai e ceva, poate vizitând virtual locuri interesante, fie ele muzee, monumente sau hub-uri culturale, chiar ne vom propune să le vedem cu ochii noştri după ce vom putea reveni din... IN în OUT, deoarece Bucureştiul rămâne un generator de experienţe memorabile indiferent de sincopele produse de variile crize şi merită efortul de a “şofa” temporar pe celălalt sens de mers dacă asta nu face decât să amplifice în noi imboldul de a căuta mereu noul şi ineditul în jurul nostru. 

Editorial semnat de Ioan Big, publisher Zile și Nopți