2 jurnale de călătorie pe care ai putea să le citești în această perioadă

Dacă stați prin casă, ceea ce vă și doresc, dar ați văzut știrile din oră în oră de azi-dimineață până acum, poate ar trebui să încercați să alternați activitățile. Cred că cea mai mare eroare ar fi să tratăm timpul acesta liber ca pe un timp al plictisului sau, mai grav, un timp al tulburărilor de anxietate. Chiar dacă e puțin mai greu acum.  

Așadar, vă propun două jurnale de călătorie care o să vă asigure un boost de energie pozitivă. Succesul este garantat.

1.Jurnal pe motocicleta. Editia 2012  - Ernesto Che Guevara

Che Guevara: de la aventurierul idealist până la luptătorul de gherilă

Îi spusesem unui unui prieten că citesc acest jurnal, iar el mi-a zis în felul următor: ,,Nu ştiam că citești politică’’. Ei bine, nu, nu citeam politică. Am să vă spun și de ce în cele ce urmează.

Tot ce ştiam eu despre Che Guevara era că a contribuit la instaurarea regimului comunist în Cuba, a devenit un luptător de gherilă cu un apetit grozav pentru tortură (de aici şi faptul că Fidel Castro i‑a acordat gradul de „Comandante”) şi că a fost adevăratul simbol al mişcării revoluţionare din Cuba şi Bolivia anilor ’60.

În sfârşit, era revoluţionarul acela cu bereta şi cu steaua lui; o imagine clasică deja, având în vedere că o vezi imprimată pe tricourile purtate de majoritatea puştanilor.

Încă de la primele pagini am rămas fascinată de ceea ce aveam să citesc, însemnările unei călătorii inițiatice prin America Latină. Vorbesc despre un jurnal scris de studentul la medicină căruia îi plac călătoriile, Pablo Neruda, muzica şi literatura. Acesta era Che Guevara. Un tânăr aventurier bolnav de astm care, mai târziu (dar nu în acest jurnal) îşi va fuma plămânii sub deviza „omului nou’’.
În 1952, la 23 de ani, student la medicină ,Ernesto Guevara pleacă alături de prietenul său, Alberto, absolvent al studiilor superioare de chimie şi biochimie şi specialist în leprologie, într-o fabuloasă călătorie prin America Latină. Diploma în medicină o va lua abia prin 1953, când va ajunge şi în Bolivia (vezi următoarea carte, numită Din nou pe drum)
Împărtăşind aceleaşi idealuri, cei doi o pornesc la drum cu La Poderosa, motocicleta care va face ca drumul lor să fie plin de obstacole.

Aici ne familiarizăm cu spiritul aventurier al celor doi prieteni, puterea de empatie şi ambiţia. Pentru că se întâmplă de multe ori să doarmă în cele mai – să zicem – nostime locuri: ba în bucătăria gazdelor (fiind iritaţi de pielea de oaie pe care aceştia o foloseau ca pernă), ba în grajduri părăsite (fiind treziţi de o pumă) sau în secţii de poliţie.
Eu m-am îndrăgostit de drumul ce şerpuieşte pe la poalele dealurilor care marchează începutul marii cordiliere a Anzilor, de San Martin, Machu Pichu şi Lima.
Misunea lui Che Guevara a fost de a merge pe căi ce nu au mai fost umblate sau de a izbuti acolo unde alţii au dat greş. Acestă călătorie a avut un rol extrem de important pentru alegerile pe care avea să le facă; poate comunitatea de leproşi pe care i-a întâlnit şi familia neajutorată cu care a vorbit…poate chiar acestea l-au făcut nemulţumit de orientările politice.

Citind această carte (de numai 288 de pagini) vă veți face cea mai bună idee legată de omul Che Guevara, de locurile şi de năravurile care l-au făcut să fie ceea ce a fost, El Comandante.

Cartea a avut și o ecranizare excepțională. Puteți urmări trailerul aici

Carte publicată în 2012
Traducere: Gruia Dragomir
Editura: Polirom
Data aparitiei: Noiembrie 2012
Format: 106×180
Tip coperta: Brosata

 

2.Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India - Desiree Halaseh

Cum am putea să căpătăm mai multe perspective asupra vieţii, devenind astfel mai optimişti? Cum am putea să ne formăm o imagine clară asupra propriei persoane dacă nu simţim nevoia frecventă de a interacţiona cu cei din jurul nostru? Desirée Halaseh are răspunsurile. 

Ea s-a născut la Iaşi, în 1985. A călătorit în India, Togo, Iordania, Indonezia, Thailanda, Turcia, China, Hong Kong şi Cuba. Este colaborator National Geographic Traveler şi călător. Dacă vreţi, este o Alexandra David-Neel, dar mult mai umană şi plină de candoare.

Desirée nu ne vorbeşte despre India, ci ne zice despre când şi cum, despre est şi vest, despre uşi care nu duc nicăieri şi scări care urcă spre altceva.

O călătorie de un an și jumătate, 21 de povestiri pentru noi.
Deși pare că ne-a întocmit o hartă minuţios executată, cartea aceasta este ca o scrisoare destinată unui prieten. Dacă nu aş îndrăzni să spun că este ca o scrisoare, m-as simţi indiscretă răsfoind-o.
E scrisă în timp real, fiind o mărturie a Indiei (primele povestiri sunt scrise chiar de pe plajele din Goa, între două pahare de rose şi cu Eric Clapton în surdină)

Aici veţi întâlni o Indie reală, fără strategii de marketing făurite special pentru a vă fura ochii. Cartea elucidează misterul întortocheat al incursiunilor prin oraşe, sate, plantaţii de ceai, plaje sălbatice. Veţi descoperi bhang-ul ( denumire a frunzelor uscate de canabis); Rishikesh, capitala mondială a yogăi, dar şi trenurile mizere din India şi backpakerii zgârciți.

,,Cineva mă întreabă de unde vin. Nici eu nu mai stiu ce să-i spun. De oriunde aș veni, tot aici ajung. Una cu apa, pământul, aerul și focul. Si viața merge mai departe. O fărâmă de carne sfârâindă ajunge în Gange, un pește o halește flămând, o țestoasă îl înghite, apoi moare pe o plajă lângă coliba unei bunici gârbovite care o îngroapă sub un copac. Copacul iluminării lui Buddha. Scânteia de viață nu se pierde nicicând.,,

Desiree asistă la incinerarea persoanelor decedate și rămâne impresionată de detaşarea pe care o reprezintă indienii, lucru exclus în Occident. Călătorește cot la cot cu localnicii, înghesuită în autobuze rudimentare sau mănâncă cu oamenii pe stradă cele mai delicioase – și riscante în același timp  – specialități gastronomice.

Ne prezintă daal-ul; un soi de tocană din năut, mazăre sau fasole, kheer-ul; o budincă din orez, masala dosa, ceaiul Tata Tea şi multe, multe altele. Tot ea ne spune că India are cea mai mare reţea de trenuri din lume şi că, dacă vrei să-ţi rezervi un loc, trebuie să aşezi un şerveţel pe scaun. Tu şi alţi 50 de inşi.

India are un impact cultural şi emoţional. De la plajele luxoase din nordul zonei Goa, la sărăcia din Calcutta (unde găsim totuşi o librărie cu cărţile poetei Maitreyi, iubirea lui Eliade), India te lasă fără prejudecăţi. Este pretextul potrivit care, de fapt, amestecă cu condimente specifice trăirile interioare. Ea te face să îţi analizezi relaţiile de iubire, de prietenie… de siguranţă.

Asta ar fi chintesenţa cărţii: Să vezi de oriunde acest spațiu dintre nori, să știi că ești bine.

An aparitie: 2016
Autor: Desiree Halaseh
Categoria: Memorii Jurnal
Colectie: Hexagon
Editie: Necartonata
Editura: POLIROM

Lectură plăcută,
Anna Antal