3 filme pe care să le vezi în vremea Coronavirusului

Nici n-am intrat bine în 2020 că deja avem o pandemie care a creat isterie și panică pe toate continentele. Există țări în care orașe întregi au intrat în carantină, internetul este inundat de fake news, care nu fac decât să înrăutățească situația, iar prin multe locuri autoritățile par total nepregătite să facă față răspândirii cazurilor de îmbolnăviri cu Coronavirus.

Ce putem face noi, din canapeaua de acasă? Să învățăm un pic din câteva filme care tratează subiectul pandemiilor și să încercăm să ne isterizăm mai puțin.  

„Contagion” (2011)

Pe măsură ce virusul Corona continuă să se răspândească pe glob, din ce în ce mai multă lume a început să revadă filmul „Contagion”, care pare să fi prevăzut aproape în detaliu această pandemie. Tracey McNamara, patologul sanitar-veterinar care a fost consultantul științific pentru acest film, a declarat pentru BuzzFeed că nu este deloc surprinsă că lumea revede „Contagion” din moment ce felul în care este descrisă propagarea virusului este identică cu ce se întâmplă în 2020. Imediat după întoarcerea din Hong Kong, Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) moare din cauza unei forme grave de gripă. La puțin timp moare și fiul ei, dar Mitch (Matt Damon), soțul, pare imun. Așa începe pandemia, iar autorităților le trebuie zile bune pentru a înțelege ce se întâmplă și cât de gravă e situația, cu ce virus au de-a face și cum îl pot combate (un proces ce poate dura luni de zile). Între timp milioane de oameni de pe tot globul sunt afectați, iar panica populației începe să arate fața urâtă a societăților în care trăim. 

„Carriers” (2009) 

În „Carriers” avem de-a face tot cu un virus ucigaș care se răspândește pe tot globul, omorând sute de milioane de oameni. Un grup de 4 tineri se pune pe drum spre o zonă izolată în care ei cred că ar putea aștepta până situația se liniștește, până pandemia dispare. Filmul nu prezintă în detaliu ce s-a întâmplat și care a fost răspunsul autorităților, ci ne arată că, de fapt, în astfel de situații începem să ne dezumanizăm și cel mai frică ar trebui să ne fie de reacțiile disperate și egoiste ale semenilor noștri. 

„Outbreak” (1995)

Un film cu mulți actori buni (Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey etc.) despre o epidemie provocată de un virus mortal, atunci când o maimuță este adusă din Africa în California. Virusul din film produce simptome similare cu Ebola, iar, ca o coincidență, când filmul a fost lansat, în Zair chiar a avut loc o epidemie cu Ebola. „Outbreak” e de văzut mai ales pentru a înțelege cam până unde sunt dispuse să meargă autoritățile și agențiile naționale (poate la noi mai puțin) pentru a împiedica răspândirea unui astfel de virus letal și extrem de contagios.     

Material realizat de Gruia Dragomir, redactor Zile și Nopți