DRINKS | La Traminer, înainte!

Un vin ales, pentru care aș trece oricând Prutul dacă nu s-ar găsi și la noi.

 

Excursia pe care am făcut-o în Republica Moldova anul trecut a schimbat substanțial opțiunile mele de consum în materie de vinuri. Am început să caut cu obstinație vinuri din această zonă răsfățată de soartă sub aspect viticol.

Mă credeți sau ba, dar am schimbat până și spumantul pe care-l țineam în frigider pentru seri de contemplare și voie bună, optând pentru crisecco, adică un prosecco de Cricova.

Alegerea mea pentru această lună de primăvară, ca să nu zic pe șleau că pentru aproape tot anotimpul, este Traminer de Purcari (ediție limitată), un vin de clasă, proaspăt, de neuitat.

Am întrebat și eu oameni mai pricepuți decât mine - să nu vă imaginați că am calități de somelier, sunt un simplu, dar relativ versat, degustător - ca să aflu ce trebuie să înțleg din acest vin, pe care îl puteți găsi în rețeaua de restaurante La Plăcinte de la noi: „E un vin alb distins, produs din struguri de viță nobilă Traminer. Are un gust inconfundabil, fructuos și extrem de fin, cu note subtile de dulceață de trandafiri și iasomie. Își dezvăluie de la bun început aroma deosebită de roze târzii și trece într-un post gust complex, corpolent. Fără îndoială, este un vin dintre cele mai echilibrate, aromate și răcoroase”. 

Tot de la specialiști, pe mâna cărora merg de fiecare dată când încerc un vin nou, căci dincolo de micile plăceri gustative, a bea e despre a învăța, înțeleg și pot confirma că poți acompania acest vin cu „brânzeturi proaspete, piept de pui, salată de crudități, fileu de calcan gratinat cu orez negru”. 

Acest vin alb sec, fresh și aromat, a fost lansat anul trecut pe vremea asta, la Vernisajul Vinului, în Chișinău.

Traminer de Purcari completează gama 1827, respectiv Rosé de Purcari, Pinot Grigio de Purcari, Sauvignon Blanc de Purcari, Chardonnay de Purcari, Cabernet-Sauvignon de Purcari, Merlot de Purcari, Pinot Noir de Purcari și Rară Neagră de Purcari. Aș adăuga doar că vinurile de Purcari sunt create în colaborare cu vestitul oenolog italian Federico Giotto și că pe mine, personal, m-au cucerit. 

Ce este Traminer

Nu e niciun secret chiar și pentru necunoscători: Traminer e termenul german prin care e denumit un soi de viță de vie, cu struguri albi, care e cultivat mai cu seamă în Alsacia. Prima mențiune despre vinul Traminer ar data din anul 1834, cu toate că acest soi de viță de vie este cunoscut încă din secolul al XV-lea. Soiul crește foarte bine pe soluri argiloase și e rezistent la boli.

Material realizat de Horia Ghibuțiu