DRINKS | Viața fără șampanie e pustiu

Sigur găsiți ceva de celebrat luna asta și la fel de sigur e că nimic nu e mai potrivit decât șampania.

Să desfacem o sticlă de șampanie Xavier Alexandre - Sélection Brut. Și vedem noi după ce bem pentru ce. Dacă nu cumva deschiderea unei sticle de șampanie franțuzească e un motiv de sărbătoare în sine.

Păi e. Chiar la un preț cumsecade - eu am văzut, la Radu Dumitrescu de la „Voilà”, o promoție „Oh là là”: „Acum dacă stai pă carantină, ai un motiv serios să te porți ca un bogat. Și așa nu te vede nimeni. Dacă fratele Jesus a transformat apa în vin, e de datoria noastră de buni creștini să transformăm vinul în șampanie. Întoarcem și obrazul și îi dăm un preț minunat: 350 lei/3 sticle. Doamne ajută și mahmureală plăcută!”. Firește se poate comanda și de pe Champagne-Terroir și de pe Net, chestie de gust.

Eu m-am dedulcit la șampanie dintr-un motiv extrem de simplu: sunt multe vinuri cu bule, dar puține care au voie să se numească șampanie. Ei, pe astea din urmă le prefer. Poate pentru că am reținut vorba unui prieten: nu sunt bogat, dar îmi place să trăiesc ca bogații. Sau pentru că nu are nevoie de ocazii pentru a fi băută, este ocazia în sine.

Iar această șampanie cu precădere, Xavier Alexandre zic, remarcată de Hachette des Vins și de Gault & Millau, găsesc că e foarte potrivită pentru papilele mele gustative. Aș bea-o din pântecele unui pahar de cristal de un litru, să-i admir nuanța de galben pal când privesc în zare, ca să simt acea plăcută greutate a piciorului lung de pahar când îmi înmoi buzele într-o licoare cu gust echilibrat, fructat și cremos.

Ar mai fi zece argumente pentru băutura propusă luna asta. De la oameni cu care mi-ar fi plăcut să beau, după cum urmează: „Vine o vreme în viața oricărei femei când singurul lucru care ajută e un pahar de șampanie” (Bette Davis), „ți-aș bea șampania, până la ultima picătură, nu-mi pasă dacă mă ucide” (F. Scott Fitzgerald), „șampania e singurul vin care lasă o femeie frumoasă după ce îl bea” (Madame de Pompadour), „beau șampanie când înving, pentru a celebra, și când pierd, pentru a mă consola” (Napoleon Bonaparte), „De ce beau șampanie la micul dejun? N-o face toată lumea?” (Noel Coward), „beau șampanie doar cu două ocazii - când sunt îndrăgostită și când nu sunt” (Coco Chanel), „într-o lume perfectă, oricine ar avea un pahar cu șampanie în fiecare seară” (Willie Gluckstern), „prea mult din orice nu e bine, dar prea multă șampanie e chiar potrivit” (Mark Twain), „vino repede, am gustat stelele!” (Dom Pérignon), „amintiți-vă, domnilor, nu doar pentru Franța ne luptăm, ci și pentru șampanie” (Winston Churchill).

Material realizat de Horia Ghibuțiu