Despre sublim și jazz. Centenar Macedonski

„Poezia nu va fi decât muzică și imagine, aceste două sorginți ale ideii.”

Al. Macedonski

 

Inovația în literatură și jazz va ocupa rolul central în cadrul unui eveniment special găzduit luni, 18 mai, de la ora 18:00, de #ScenaVirtualaTAMTAM. Evenimentul va avea loc la adresa www.tamtam.live cu prilejul Centenarului Alexandru Macedonski, în anul 2020 împlinindu-se 100 de ani de la moartea Poetului rozelor, autor care a promovat înnoirea literaturii române în sincronism cu tendințele europene în a doua parte a secolului XIX și la început de secol XX.

Tematica serii va fi explorarea teritoriului comun al imaginilor poetice din jazz, pe de-o parte, și al sonorităților poetice din literatură, pe de cealaltă parte.

Publicul va fi invitat să asculte live cele mai noi compozițiii pentru pian semnate de Albert Tajti precum și cele mai noi lucrări scrise de Ciprian Pop pentru chitară jazz, doi dintre cei mai apreciați muzicieni și improvizatori ai scenei actuale.

Alături de ei va fi invitată Irina Macedonski, stră-strănepoata poetului omagiat, care va citi dintr-o selecție de texte, din afara canonului literar, aparținând scriitorului pentru care inovația în artă și literatură însemna mecanismul de supraviețuire al unei culturi. Cu alte cuvinte, iubitorii muzicii jazz și ai literaturii moderne sunt invitați să se bucure de acustici eliberatoare, autentice, rezultatul a trei laboratoare de creație.

Evenimentul va fi transmis de pe o scenă fără spectatori din București. Este foarte important ca publicul interesat de eveniment să achite biletul online în valoare de 25 de lei, contribuind la susținerea scenei independente de artiști din România. Informații despre bilete aici: https://tamtam.live/index.php/show-item/despre-sublim-si-jazz/

Acest eveniment este o inițiativă susținută de UCIMR pentru a celebra continuitatea în creația românească și de a încuraja mentalitatea inovatoare în rândurile artiștilor contemporani, o misiune începută în urmă cu peste 20 de ani.