București Online: săptămâna 18-24 mai

Stagiunea 2013 – 2014 Filarmonica „George Enescu”/Ateneul Român
CLASIC E FANTASTIC ONLINE

 

Asociaţia „Clasic e fantastic” în colaborare cu Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti revin cu două spectacole din ciclul Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica. Miercuri, 20 mai, începând cu ora 10:00, avem un program de dansuri medievale și renascentiste din Franța, Anglia, Italia, Transilvania, Slovacia pe muzică interpretată de formația de muzică veche Codex. Cu o experiență de peste 20 de ani muzicienii continuă tradiţia bogată a formaţiei de muzică barocă Cantus Serenus din Braşov, cântând melodii culte europene din secolele XV-XIX cu ajutorul instrumentelor de epocă. Difuzarea spectacolului Concert de muzică veche/ Dansurile curţilor regale va fi din data de 11 mai, 2014. Duminica este rezervată pentru publicul mai mic. De la ora 10:00, va avea loc difuzarea spectacolului Copilăria lui Mozart, din data de 1 iunie, 2014, seria Şi marii muzicieni au fost copii. Copii vor afla despre cine a fost, cum a trăit și prin ce aventuri a trecut micul compozitor care, la vârsta de 5 ani, știa să scrie note muzicale înainte de litere. Difuzările și programul complet le găsiți pe fge.org  și clasicefantastic.ro.

 

TNB - online
ALEX LEO ȘERBAN: ȘI TOTUȘI, DE CE VEDEM FILMELE?

 

Conferința „Și totuși, de ce vedem filmele?” (2009), aparținând lui Alex Leo Șerban,  critic de film şi senior editor la revista Dilema, va fi difuzată online prin intermediul Teatrului Național ”I.L. Caragiale” în data de 20 mai. „Dacă viața bate filmul înseamnă că, până nu demult, filmul a fost cel puțin egalul vieții, dacă nu chiar a bătut viața.[...] Ei bine, într-adevăr, o perioadă foarte lungă, filmul a fost fie echivalentul vieții, fie o formă de viață – n-aș zice idealizată, dar în orice caz idealizată într-un sens foarte formal. În sensul în care este vorba despre viața stilizată, în așa fel încât să ne rămână în memorie.” - discuția pornește de la cartea sa, „De ce vedem filme”, în care analizează și interpretează arta cinematografica și concepții despre locul și rolul acestaia în cultura contemporană. Cartea a câștigat „Premiul de critică cinematografică” al Uniunii Cineaştilor. Conferința își propune să ducă mai departe discuția din carte și să răspundă la câteva întrebări precum „Ce căutăm într-un film?”, „Care sunt poveștile cele mai potrivite acestei arte?”, „Cum ne ating ele?”, „Cand suntem cel mai disponibili pentru a vedea un film?” și „Unde e mai bine sa vedem un film – într-o sală de cinema, la televizor, pe un computer?”. Difuzarea va fi disponibilă pe canalul de youtube TNB. Pentru mai multe detalii intrați aici.

Seri de Operă Online
TANGO. RADIO AND JULIET

 

Joi, 21 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online vom putea urmări spectacolul „Tango. Radio and Juliet” care unește două coregrafii create de Edward Clug, artist de origine română recunoscut pe plan internațional. Prima parte a spectacolului, Tango, fiecărui dans i s atribuie câte un scenariu în care omul regăsește iubirea. Blind Tango este despre gelozie sau încredere, Tango Fatal reprezintă forța și pasiunea, iar Tango Timid este iubirea inocentă. Pe fundal se vor auzi fragmente melodice de Astor Piazzolla, Goran Bregovic, Renè Dupèrè sau Michael Portal. A doua parte a spectacolului, însuși coregraful o descrie ca „o imagine a unei iubiri neîmplinite. Un anumit moment din tragedia lui Shakespeare, Romeo şi Julieta, mi-a atras atenţia: momentul în care Julieta se trezeşte lângă trupul neînsufleţit al lui Romeo. Dacă ea nu şi-ar fi luat viaţa după aceasta? Am gândit Radio and Juliet ca o continuare a acestui moment, o călătorie sensibilă a unei femei singure care pleacă dintr-un punct fără întoarcere.”. Muzica celor de la Radiohead duc spectacolul într-un punct în care unde? și cum? rămân nedeterminate, rămânând la latitudinea privitorul să tragă propriile concluzii. Difuzarea este a spectacolului din 8 martie, 2018 li va fi disponibilă pe pagina oficială de Facebook a instituției, cât și pe operanb.ro.

Reactor
EXEUNT

 

Pe  22 mai, ora 19:00, va avea loc premiera primei producții Reactor realizată online, „Exeunt”. Regizorul Bobi Pricop și scriitoarea Lavinia Braniște au creat un videopoem performativ care vorbește despre situația actuală, despre frici și despre viitor. Cele șase personaje așteaptă în case și visează la un viitor în care nu le va fi frică de atingerea celuilalt. Titlul reprezintă un termen folosit frecvent ca indicație pentru ieșirea din scenă a unui grup de actori, aici simbolizează evadarea din intimitatea și siguranța casei. Vor ieși din case când vor auzi exeunt sau le va fi prea greu să renunțe la noile moduri de exprimare impuse de distanță.

Spectacolul va fi transmis live, pentru un număr limitat de participanți, ca și când ar avea loc în sala de spectacole a spațiului Reactor. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Biletele se pot achiziționa pe eventbook.ro.

 

TNB - online
TAKE, IANKE ȘI CADÎR

 

Vineri, ora 16:00 și sâmbătă și duminică, ora 18:00, ne putem relaxa și urmări o comedie clasică, care a devenit unul dintre cele mai populare şi mai montate texte interbelice din literatura dramatică română, „Take, Ianke și Cadîr”. Scrisă în 1932 de către Victor Ion Popa, piesa pune în scenă o temă de mare actualitate chiar și în zilele noastre: relațiile interetnice. Povestea celor trei mici negustori – un român, un evreu şi un turc – se desfășoară pe fondul tensiunilor provocate de fenomenul migraţiei şi a relaţiilor încordate dintre minorităţile etnice şi populaţia majoritară. În ciuda diferențelor etnice și religioase fata evreului și băiatul românului se îndrăgostesc, dar povestea lor de iubire este privită ca o absurditate și imposibil de împlinit de către tații lor. Doar o întâmplare cu adevărat gravă îi va face să se scutere de ideile tradiționaliste, în aparență acceptând situația neputincioși, dar fericiți în secret. O piesă despre toleranţă, prietenie şi dragoste, care ridică probleme morale și propune soluții într-o manieră umoristică. Îi vom întâlni pe cei trei maeștri ai teatrului românesc: Radu Beligan (Ianke), Marin Moraru (Take) și Gheorghe Dinică (Cadîr). Piesa va fi difuzată pe canalul youtube TNB. Pentru mai multe detalii despre transmisie sau programul complet al acestei săptămâni le găsiți aici.

 

Recomandări de TEODORA BRATU