Teatrul Dramaturgilor Români va difuza on-line, în regim gratuit, spectacolul „Confidențial. Scene argheziene"

 

„Am intrat întâi în sala goală, cu scaunele goale și cu cortina lăsată. Din întunericul și tăcerea acestei singurătăți, va ieși la noapte, mi-am putut spune, o viață de simbole; încă o dată emoțiile ne vor crispa din adânc. Emoția nu e numai decât tragică și dureroasă, ea vine din întâlnirea justă a unei umbre de sunet interior cu altul, și, spontană, nu poate fi calculată. Simțirea mea se suprapune cu talentul artistului, de sinceritate."
(Tudor Arghezi, „După 25 de ani" în revista Teatrul, nr. 3, anul I, 1956)

În mai 2017, pe baza unor schițe dramatice mai puțin cunoscute ale lui Tudor Arghezi, a fost realizat primul spectacol al Teatrului Dramaturgilor Români, „Confidențial. Scene argheziene", un omagiu adus scriitorului la comemorarea a 50 de ani de la intrarea sa în panteonul literaturii universale. 

Joi, 21 mai 2020, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Tudor Arghezi, Teatrul Dramaturgilor Români va difuza on-line, în regim gratuit, spectacolul  „Confidențial. Scene argheziene" în regia lui Dan Tudor. Înregistrarea va fi disponibilă pe canalul YouTube al teatrului, în intervalul 21 mai, ora 19.00 – 22 mai, ora 19.00.

Dan Tudor: „Noi îl descoperim acum pe Arghezi ca autor de teatru, ca precursor al teatrului absurd de tip dadaist. Arghezi este de o modernitate uluitoare."

„Un om, trudit și-acela, îmi va deschide mâine
Mormântul pomenirii cu mâna-i preacurată, 
Ca să mă frângă-n soare, schimbat prin moarte-n pâine, 
Și fraților din urmă, șoptind să mă împartă." 
(Tudor Arghezi, „Nehotărâre")

Spectacolul poate fi urmărit începând de joi, 21 mai, ora 19:00, până vineri, 22 mai, ora 19:00.