Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/05/2020
Lifestyle Viața Orașului

PiSI-Files: Note informative de la colocatari

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii PiSI-Files: Note informative de la colocatari Share PiSI-Files: Note informative de la colocatari


Încă de pe vremea lui Mau şi Maneki Neko, de multe mii de ani, unii bipezi s-au prins că pisicile sunt creaturi cu totul speciale şi s-au străduit să le expună public trăsăturile de caracter prin ritualuri, cuvinte, desene, pietre cioplite, melodii, tatuaje ori, mai nou, CGI. Dezavantajele celebrităţii nedorite le-au făcut însă pe influentele feline să devină din ce în ce mai discrete şi să se autoizoleze pe vastele lor proprietăţi, întreţinute de supuşi loiali ce au jurat… să nu dea nimic din casă. Dar, sigur, există şi excepţii, informatori rebeli, autori de note subversive care continuă să ne reamintească cine conduce în realitate lumea. Să aruncăm pe furiş o privire peste câteva dintre ele.

PiSI-Files: Note informative de la colocatari

RITZ (Irina-Margareta Nistor, critic de film, Bucureşti)

Ritz Mizantropul Acaparator. Asemenea lui Bob Hope și Kirk Douglas, motanul Ritz, un birmanez, cu ochii azurii, are echivalentul vârstei unui centenar. În anii obișnuiți, de-ai noștri de pământeni 20, născut pe 5 martie, ca Rex Harrison. Poartă numele celebrului hotel, care apare în nu mai puțin faimosul Unora le place jazzul. În 1976 a existat chiar o peliculă cu acest titlu, firește tot cu mafioți (știu, în al lui Billy Wilder erau doar gangsteri!). Plus melodia elegantului Fred Astaire Put it on the Ritz, compusă de Irving Berlin și care înseamnă să fii extrem de șic, asemenea hotelului din Londra. Cinefila mea felină, se uită la filme, și mă strânge, în lăbuțele lui, pe care le strecoară în jurul gâtului meu, și când se prinde că îmi scade atenția distributivă și mă concentrez mai mult la ce e pe ecran, își face simțită prezența cu o zgârietură sau o mușcătură a mâinii, pe care o prinde ca-ntr-o menghină, ca să fiu și eu la modă cu tatuajele, unele mai aparte, adică-și lasă „griffa” (o ghetuță de Confucius!). În traducere, e gelos ca stăpâna lui și stă acasă, doar în casă, de 2 decenii, și nu s-a plâns niciodată!

PiSI-Files: Note informative de la colocatari

MARCO POLO (Liviu Antonesei, scriitor, Iaşi) 

Marco Polo este profitorul izolării. El a stat mereu în casă, eu mai ieșeam. Acum nu mai lipsesc decît cel mult o oră. În plus, și-a recîștigat drepturi și libertăți abolite un an, după operația de ochi. Nu știu de ce am făcut-o. Acum poate intra în camera mea, urca în patul meu, în fotoliul preferat. Cînd scriu, tronează pe brațul din dreapta sau pe spetează. Îl suspectez că-mi șoptește idei ca demonul socratic. Cînd deschid geamul, vine în balcon, eu la tabac și cafele, el în brațe. Mă tulbură cînd mișc cana… Am greșit, plătesc.

PiSI-Files: Note informative de la colocatariPISY (Ilona Brezoianu, actriţă, Bucureşti)

Pisy este o fetiţă Scottish Fold, probabil cea mai nesimţită şi leneşă pisică din lume. Pană şi când se joacă preferă să stea întinsă pe spate! Doarme aproape tot timpul, se trezeşte doar să mănânce şi uneori sforăie atât de tare încât nu poţi sta cu ea în cameră. Are deviaţie de sept, e puţin grăsuţă şi nu face niciodată ce îi spun. Mai exact, dacă o cert când îşi ascute gheruţele de canapea, se face că nu mă aude. Are şi momente de tandreţe pentru care încă o ţin să locuiască cu mine :)))

PiSI-Files: Note informative de la colocatari

ANTON (Dorian Boguţă, actor/regizor, Bucureşti)

Pisica mea Anton în cifre. Numele îi dat în cinstea personajului principal din debutul meu regizoral “URMA”. I se mai spune “Porcu”.

Vârsta – 3 ani şi 4 luni.

Greutate – 9 kg 300 gr.

Somn – 18 ore.

Activ – 6 ore.

Hiper activ – 6 ore.

Mieunat – 7 ore non-stop (o oră în somn).

Castrat de 2 ori.

Pierdut – 48 de ore.

Căutat de 10 persoane.

Lupte – 2, ambele câştigate.

Hrana – cu cât mai mult cu atât mai bine.

Mobile stricate – 2 canapele, 3 fotolii, 5 scaune.

Picioare în fund – 1.

Şoareci prinşi – 0.

Broaşte prinse – 3.

Pui – nu se ştie.

PiSI-Files: Note informative de la colocatari

DAPHNE (Tony Mott, scriitoare, Braşov)

În actul de identitate scria doar Daphne. Eu am adăugat Yoda, pentru că e înțeleaptă și Frankenstein, pentru că rareori perfecțiunea e întâmplătoare. Răspunde la Frankie atunci când are chef. E o mare divă și-și petrece timpul așa cum poftește, calitate pe care o invidiem la pisici. După cum se vede, nici când avem ocazia nu prea ne descurcăm să ne bucurăm doar de prezent, fără să ne batem capul cu lucruri care nu există: trecut sau viitor. Pentru că ea nu mai are păr – dovadă a evoluției – crede despre celelalte ființe că îi sunt inferioare. Nu știe sigur dacă e mai degrabă maimuță, câine sau pisică, deși seamănă cel mai mult cu ultima dintre ele. 

PiSI-Files: Note informative de la colocatari

TSCHATSCHI (Olga Török, actriţă, Timişoara)

Tschatschi [ciiacii] motanul are 4 vieţi, pe care le trăieşte deodată. Cu alte cuvinte nu sunt singurul lui părinte. Suntem 4 prieteni care împărţim motanul: Silvia Török (actriţă), MD. Burnette (designer), Claudiu (stilist) şi cu mine. La fiecare duce o altă viaţă. Este răsfăţat diferit, doar iubirea este comună. Pe mine mă distrage mai bine ca un serial. La anunţarea nominalizării la Premiile Uniter de ex., s-a întors şi a ieşit plictisit din cameră. M-a salvat de la toată nebunia! tschatschi_the_cat e pe Instagram pentru toţi care vor să rămână cu picioarele pe pământ.  

Consemnat de IOAN BIG

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută