Ce înseamnă să fii bărbat - despre încrederea în talentul personal: Damien Hirst

Cu încrederea în sine vin unele dintre cele mai mari recompense pe care le poți avea ca ființă umană. De asemenea, fără încredere în sine toate celelalte calități ale unui om pălesc și devin lipsite de orice substanță. E greu de crezut că poți să fii un bărbat pe bune fără o doză mare de încredere în tine, în talentul personal, oricare ar fi acesta. În artă treaba asta se vede cel mai bine, pentru că fără încredere totală în propria persoană e imposibil să ajungi un artist de succes cât încă ești în viață.

Cel mai bun exemplu în acest sens este britanicul Damien Hirst, care a devenit cel mai bogat și faimos artist al generației sale. Nu există o rețetă pentru cum a reușit să facă acest lucru, mai ales că provine dintr-o familie modestă din Leeds, dar încrederea în talentul personal a fost cu siguranță un factor esențial.

Damien Hirst / Love Lost 1999 – Fundația Prada, Milano 2015

Ca artist, o mare parte din viața a fost de-a dreptul mediocru, în primă instanță fiind refuzat de Facultatea de Artă din Leeds. A lucrat timp de 2 ani în construcții, timp în care a tot încercat să intre la secția de Arte Plastice din cadrul Universității Goldsmiths din Londra. În primă instanță a fost refuzat și aici, dar când totuși a fost admis, s-a văzut nevoit să lucreze o perioadă la o morgă din oraș, o experiență care l-a marcat și i-a influențat opera. După ce a absolvit, Damien a tot căutat o galerie în care să expună și l-a abordat pe Karsten Schubert, un dealer german de artă din capitala Marii Britanii, dar a fost refuzat. Drept urmare, Hirst împreună cu doi prieteni, și-a făcut propria galerie și propriul show de artă într-o fostă fabrică de biscuiți din Londra, care a fost redenumită „Clădirea Unu”. Restul e istorie. Acela a reprezentat momentul din care cariera de artist a lui Hirst a explodat. În momentul de față, la o distanță de 30 de ani de atunci, Damien Hirst este cel mai bogat artist în viață din Marea Britanie, cu o avere estimată la un sfert de miliard de dolari și cu cea mai mare colecție personală de artă din Regat, după cea a Reginei.

Credit foto: Andrew Russeth

Bineînțeles, sunt multe alte aspecte extrem de interesante din viața și opera lui Hirst, după ce a cunoscut faima, el s-a transformat într-un monstru, după cum el singur a recunoscut, dar a și reușit să găsească puterea de a scăpa de monstru și de a vorbi despre acest lucru. Însă, dacă n-ar fi avut încrederea această nebună în talentul său, care l-a făcut să nu renunțe și să insiste de fiecare dată când a fost refuzat, probabil că Hirst trăia acum din pensia de la morga sau din cea de muncitor pe șantier.