Primul roman al celebrului actor și regizor american Sean Penn, de acum în „Biblioteca Polirom”

Editura Polirom vă prezintă un fragment din Bob Honey care face și drege, primul roman al celebrului actor și regizor american Sean Penn, laureat a două premii Oscar. Bob Honey care face și drege  a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Vlad Pojoga.

Bob Honey e un american divorţat, de vîrsta a doua, care se pricepe la o mulţime de lucruri, de la curăţarea foselor septice, domeniu în care încearcă să-şi extindă afacerea în afara Americii, pînă la explozibili făcuţi în casă. Însă, în 2003, o întîlnire întîmplătoare în Bagdadul devastat de război îl face să devină asasin plătit, mai exact, asasin de bătrîni. Pe parcursul noii sale cariere, Bob Honey „face şi drege”: execută misiuni, inventează ritualuri şi, la un moment dat, se îndrăgosteşte de o tînără cu perucă, bolnavă de alopecie, fără să ştie că propria lui viaţă e în pericol.

Dincolo de intriga trăsnită şi plină de întorsături neaşteptate, Bob Honey care face şi drege este o acută satiră socială, Sean Penn descriind societatea americană contemporană într-o cheie distopică.

 

 „Comic, coşmaresc, fremătînd de viaţă… Bob Honey este un erou al vremurilor noastre şi-al epocii Trump, reflectat în oglinda crăpată a scriiturii lui Penn.” (Paul Theroux)

„O carte cuceritor de ciudată… Penn îşi stabileşte un obiectiv ambiţios, iar reuşita lui este una spectaculoasă. Bob e un personaj minunat, genul de ins de la care nu-ţi mai poţi lua ochii… şi partea aceasta din carte are un farmec aproape incomensurabil.” (Booklist)

Sean Penn, celebrul actor, regizor şi prozator american a obţinut de două ori premiul Oscar pentru rolurile din Misterele fluviului (2003) şi Milk (2008) şi a mai fost nominalizat de câteva ori pentru rolurile jucate în alte filme.
Actorul s-a implicat activ şi în viaţa socială şi politică a Statelor Unite. Acesta a publicat o serie de texte jurnalistice în San Francisco Chronicle, The Nation şi The Huffington Post.
A debutat ca prozator în 2018, cu romanul Bob Honey Who Just Do Stuff (Bob Honey care face şi drege).
În 2019 a apărut Bob Honey Sings Jimmy Crack Corn.

Fragment

 

„Fosta soție, pe care imaginația lui s‑a hotărât din nou să o disprețuiască în fiecare dimineață, îl părăsise cu câțiva ani în urmă, dar nu ajunsese niciodată prea departe.

Cu banii câștigați în urma divorțului cumpărase o dubiță de înghețată. Genul care străbate cartierul încet, chemând copiii cu muzică de circ transmisă prin sistemul ei audio. Sunetul ăla care când te bântuie, când te enervează, și care evocă pitici, clovni și animale de pluș. Era cu alt bărbat, același eutanasiator al com‑ pasiunii care o reprezentase la proces.

În mod ciudat și, din perspectiva lui Bob, răutăcios, cumpăraseră pământ pe terenul înalt ce domina cartierul adoptiv al lui Bob, cocoțat la doar câteva scurte străzi distanță de reședința lui Bob de după divorț.

Cu toate acestea, prefera să nu străbată partea de sus a Sweet Dog Lane, aparent pentru a încerca să evite contactul direct cu Bob. Iarna după orele de școală și vara în tot timpul zilei, își vindea acolo marfa înghețată. Acustica din Woodview e de așa natură, încât muzica îndepărtată de circ plutește ore în șir, ca o tortură, până la urechile lui Bob.

Astfel, viața lui rămâne permanent infuzată cu identitatea‑infidelitatea ei și cu ascensiunile ei dez‑ gustătoare spre constantele ședințe senzuale de pasiențe sexuale asimilate în mintea ei cu grija de sine. Dubițele de înghețată deveniseră sperietoarea din creierul lui.

Nu fusese mereu așa."

Cartea are 208 pagini, costă 29,95 lei și poate fi comandată de aici: https://bit.ly/2Zw6tcv