DAVID GILMOUR despre... Hydra şi Leonard Cohen

Anul acesta, Hay Festival of Literature & Arts, binecunoscutul festival galez fondat în 1988 şi descris de Bill Clinton ca fiind un “Woodstock of the mind”, se desfăşoară în mediul digital începând din data de 18 mai iar ultimele sale zile se anunţă pline de evenimente cu adevărat interesante pentru public, care beneficiază de acces gratuit şi îşi poate rezerva locurile virtuale pe www.hayfestival.com

 

Sâmbătă, 30 mai, trei sunt highlight-urile care atrag în mod deosebit atenţia.

David Gilmour & Polly Samson

Un special performance şi o sesiune de Q&A de la ora 21:30 (ora României) cu chitaristul legendarei trupe Pink Floyd, David Gilmour, şi cu Polly Samson, autoarea bestseller-ului ‘Sunday Times’, A Theatre for Dreamers, o splendidă ficţiune apărută în luna aprilie care aminteşte de Lawrence Durrell şi Cvartetul său din Alexandria, al cărei naraţiune, plasată în 1960 pe insula Hydra din Marea Egee, se construieşte în jurul lui triunghiului amoros format dintr-un cuplu norvegian de artişti, Axel Jensen - Marianne Ihlen, şi tânărul poet canadian pe nume... Leonard Cohen. Grecia în plină vară, sex şi poezie, o ancoră în realitate (viitorul celebru muzician Leonard Cohen a cumpărat o casă în Hydra în septembrie ’60 iar relaţia sa cu Marianne chiar a existat şi a durat câţiva ani buni... aşa s-a nascut cunoscuta melodie So Long, Marianne), ce v-aţi putea dori mai mult pentru o lectură estivală? Mai ales dacă romanul se numără printre favoritele lui David Gilmour.

Allie Esiri, Helena Bonham Carter & Dominic West

Apariţia antologiei Shakespeare for Every Day of the Year a multipremiatei scriitoare Allie Esiri, creatoarea inovatoarei aplicaţii de educaţie poetică iF Poems pentru IOS, este marcată printr-un eveniment inedit, un spectacol de carantină filmat cu doar 4 oameni într-o grădină londoneză, spectacol pus în scenă de Benjamin Caron (serialele The Crown, Sherlock, Wallander), ce îi are ca interpreţi pe excelenţii actori de teatru şi film Helena Bonham Carter (The Crown, Ocean’s 8) şi Dominic West (The Wire, 300). Trioul Esiri-West-Bonham Carter ne va purta de la ora 19:30 prin universul shakespearian, prin scene din Macbeth, Hamlet sau Îmblânzirea scorpiei, în condiţiile în care totul a fost filmat într-o singură zi iar respectarea distanţării sociale este subliniată când Bonham Carter, ca Beatrice din Mult zgomot pentru nimic, îl îndepărtează de ea pe West (ca Benedick), cu ajutorul unei... rulete. Shakespeare for Every Day of the Year este în mod cert un performance realmente inedit.

Paul Krugman 

Imagine the World in the Time of the Coronavirus: The Global Economy. Câştigător al Premiului Nobel pentru economie în 2008 pentru contribuţia sa la noua teorie a comerţului internaţional ce combină schimburile comerciale cu geografia economică, Paul Krugman, profesor la Universitatea din New York şi editorialist la ‘The New York Times’, face o analiză a economiei globale în contextul Covid-19 şi propune idei de redresare al acesteia în ‘panel’-ul de la ora 23:00. Krugman este autorul/editorul a 27 de cărţi, dintre care cea mai recentă este Arguing with Zombies: Economics, Politics, and the Fight for a Better Future, apărută la începutul acestui an.

Iată trei evenimente ieşite din comun din cadrul Hay Festival Digital la care aveţi acces liber în seara de sâmbătă, 30 mai. Datorită cererii mari, spectacolul Shakespeare for Every Day of the Year va fi difuzat pe YouTube dar pentru celelalte două trebuie să vă rezervaţi locul printr-o procedură extrem de simplă pe site-ul oficial al festivalului, www.hayfestival.com

Mai sunt locuri disponibile... dar şi multe alte evenimente de explorat în cadrul Hay Festival. 

 

IOAN BIG, publisher Zile și Nopți   → Citește și alte articole semnate de Ioan Big.